Nowoczesna stodoła

Kiedyś w tym miejscu stał jednorodzinny dom oraz stodoła, a zabudowania pochodziły z połowy XX wieku. Projekt obejmował zachowanie oryginalnej tożsamości  i wyglądu tego tradycyjnego dla regionu kompleksu zabudowań, zwłaszcza głównego domu wraz z patio.
Granice działki w tym projekcie zostały określone przez nowy dom oraz przybudówkę. Całość składa się z minimalistycznych, ale abstrakcyjnych elementów, które oddzielone są od siebie stosownie wg potrzeby zachowania prywatności. W głównym budynku znalazły się przestrzenie wspólne, a specjalną uwagę skierowano na patio, które zorganizowano od strony południowej. Duże znaczenie odgrywają tu typowe elementy śródziemnomorskiej architektury, takie jak studnia oraz miejsca zacienione.

Projekt uszanował tzw. morfologię miejską okolicy. Nowe budowle znajdują się na miejscu starych, nie naruszając dawnych powiązań działki z jej otoczeniem i zachowując odpowiednie linie. Z tego powodu linia zabudowań otwiera się tylko w kierunku północnym, na ulicę główną. Założeniem projektu było bowiem odtworzenie przeszłości, aby odnowić się w przyszłości.

Lokalizacja: Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej