Nowoczesna stodoła

Projekt o nazwie „Portola Valley Barn” znajduje się na dużej nieruchomości o powierzchni ok. 1,6 h, leżącej na południe od San Francisco, w ekskluzywnym miasteczku Portola Valley. W nowym budynku urządzono sypialnie dla gości, biuro oraz przestrzenie do relaksu i rozrywki. Całość „zapakowano” w drewno dębowe pochodzące z odzysku.
Nowy kompleks mieszkalno-biurowy ma powierzchnię blisko 500 m2 i składa się z kilku elementów z dwuspadowym dachem, które ustawiono w określonej sekwencji na terenie porośniętym przez drzewa. Różne części budynku zostały swobodnie poustawiane tak, by część centralną stanowił taras oraz wypielęgnowany trawnik.

- „Zespół budynków składa się z trzech głównych konstrukcji – przestronnego domowego biura, domowego kina oraz luksusowego apartamentu dla gości – połączonych ze sobą elementami przejściowymi, które mieszczą m.in. kuchnię i łazienkę” – informują przedstawiciele biura Walker Warner Architects, mającego swą siedzibę w San Francisco.

Tworząc ten projekt architekci czerpali inspiracje z miejscowej, rodzimej architektury, a szczególnie z rozsianych po okolicy budynków gospodarczych z podstarzałymi deskami elewacyjnymi oraz blaszanymi dachami. Na wykończenie elewacji zdecydowali się wykorzystać stare deski dębowe pozyskane z różnych stodół w Kentucky, łącząc je z bejcowanym na ciemno drewnem mahoniowym. Na dachu zastosowano blachę łączoną na rąbek stojący, którą pomalowano tak, by przypominała blachę cynkowaną.

Projekt wewnętrzny budynku stanowi kontrast dla elewacji i został opracowany przez Selby House z Kalifornii. Wnętrza miały być świeże, czyste i nowoczesne. Pomieszczenia mają więc białe ściany oraz mnóstwo wypolerowanych powierzchni. Duże szklane tafle zapewniają mieszkańcom silne więzi z otoczeniem, łącząc wnętrza z pięknymi, spokojnymi krajobrazami.

W centrum nowego domu znalazło się duże pomieszczenie, które rodzina wykorzystuje jako miejsce rozrywki, organizując tu również wydarzenia charytatywne. Ponieważ miejsce to służy często jako domowe kino, punktem centralnym pokoju jest ogromny telewizor o szerokości ok. 4 metrów.

Elegancko urządzona kuchnia ma blaty Caesarstone, drewniane szafki oraz płytki od Anny Sacks. Urządzenia są również najwyższej jakości, spełniając wszelkie życzenia właścicieli, łącznie z lodówką na wino z firmy Perlick.

W pomieszczeniu rekreacyjnym znalazło się miejsce na stół bilardowy, meble pochodzące z Europy oraz obraz namalowany przez artystę o nazwisku Pete Reilly.

W projekt zaangażowano również architektów krajobrazu. O najbliższe otoczenie domu zadbali specjaliści z Walker Warner Architects przy współpracy z Janell Denler Hobart.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej