Nowoczesna stodoła

Wyspa znajduje się na skraju fińskiego Parku Narodowego Morza Archipelagowego.
Projekt o prostej nazwie „Ö”, nawiązuje swą nazwą do szwedzkiego słowa, które oznacza wyspę. Całość składa się z dwóch domków, które mieszczą przestrzenie dzienne, sypialnię, warsztat oraz saunę. Aby zapewnić sobie całkowitą samowystarczalność, energia wykorzystywana w domu pochodzi z zainstalowanych na dachu paneli słonecznych. Specjalny system filtruje też wodę morską, która wykorzystywana jest w toaletach i w celach  gospodarczych. Ciepłą wodę uzyskuje się jako produkt uboczny powstający w piecu saunowym i ten sam system zapewnia ogrzewanie podłóg w całej przestrzeni domu.

- „Nasza wizja polegała na tym, by wszystkie niezbędne rzeczy znalazły się na jak najmniejszej powierzchni” – wyjaśniają architekci, którzy działają jako wspólnicy. – „Wszystkie poszczególne przestrzenie zostały zaprojektowane tak, by były kompaktowe, ale bez pójścia na kompromisy pod względem ich funkcjonalności i wygody” – dodają.

W sumie w obu domkach Projektu Ö może wygodnie przenocować dziesięć osób.
Dom jako całość jest lekko uniesiony nad skalistą działką, stojąc na drewnianym tarasie, na który wchodzi się przez serię schodów i przejść. Takie rozwiązania miały stworzyć odpowiednie połączenia z krajobrazami z różnych stron.

Projekt miał „składać hołd tradycyjnej estetyce fińskiego Archipelagu” poprzez wprowadzenie prostych form domków obitych pionowo ułożonymi deskami. Obie chaty mają dwuspadowe dachy, długie okapy i przedłużone rynny. Duże okna wychodzą na każdą stronę domków, zapewniając widoki zarówno na morze, jak i na samą wyspę.
- „Domki mają długi i wąski kształt, co pozwala na wprowadzenie dużych okien z różnymi widokami oraz tworzy wiele możliwości funkcjonalnych na przeciwległych końcach budynków” – wyjaśniają projektanci.

Końce obu domków oddzielone są centralną, zadaszoną przestrzenią zewnętrzną, która w głównym budynku oddziela też przestrzeń dzienną od sypialni i łazienki. Hautamaki i  Selkimaki zdecydowali się na takie rozwiązanie projektowe, aby dorośli mogli odpocząć „przy wieczornym drinku, podczas gdy na drugim końcu domu będą spały dzieci.”

Te zadaszone przestrzenie zewnętrzne ciągną się wokół samych domków, tworząc uniesione miejsca siedzące z pięknymi widokami na otaczające dom krajobrazy.

Wnętrza mają charakter prosty i wykończone są ułożonymi w poziomie deskami, które uzupełniają czarne szafki i czarna armatura. Przestrzeń dzienną wyróżnia duży, drewniany piec opalany drewnem, który znajduje się w samym centrum.

Lokalizacja: Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

Aleksi Hautamaki Milla Selkimaki

komentarze

zobacz ten wpis na FB