Nowoczesna stodoła

To nowa przybudówka długiego domu, który pamięta czasy sławnej bitwy pod Waterloo, będącej ostateczną klęską Napoleona.

Właściciele domu kolekcjonują sztukę i potrzebowali odpowiedniej przestrzeni, gdzie będą mogli ją wyeksponować. Z tego powodu poprosili architektów z firmy Louis Paillard Architecte o stworzenie dla nich odpowiedniej galerii, która będzie podzielona na odcinki i będzie dawała dostęp do pięknego, znajdującego się wyżej parku, stworzonego przez jednego z klientów. Projekt miał też otwierać wnętrza na widoki i otaczającą go przyrodę. 
 
Architekci – stosując się do życzeń właścicieli – wprowadzili do projektu okna wychodzące na ogród, ale też otwierające wnętrza na niebo, by zapewnić w środku odpowiednią ilość dziennego światła. Całość o powierzchni 100 m2 tworzy wrażenie małego, wiejskiego domku na farmie, który udekorowano sporą ilością drewna. W połączeniu z kolekcją sztuki, jaką zgromadzili właściciele przez lata, zyskuje jednak miejski i nowoczesny szyk.

Lokalizacja: Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej