Nowoczesna stodoła

Projekt składa się z pięciu domów, które kiedyś należały do zamożnej rodziny Novaków. Na tym etapie zrealizowano inwestycję w dwóch budynkach – Domu A (2012 r.) i Domu B (2010 r.).
Konkurs na projekt wygrali młodzi architekci ze Studia AUTORI (Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović). Zostali oni poproszeni o zaprojektowanie głównego biura i pomieszczeń edukacyjnych dla firmy. Mieli też traktować istniejące tu budynki z odpowiednim szacunkiem, a ogólnym założeniem było stworzenie serii ośrodków na cele kulturowe, związane ze sztuką i służące do dzielenia się wiedzą. Miało tam znaleźć się miejsce dla gości, osób kreatywnych i profesjonalistów z regionu.
 
Najpierw ukończono Dom B. Zajął on miejsce domu rodzinnego z roku 1878, który musiał być wyburzony ze względu na jego stan. Nacisk na kreatywność zainspirował architektów do interpretacji spuścizny tego miejsca poprzez współczesne formy i zastosowane materiały. Dach i fasady budynku obite są ciemnymi płytami włóknisto-cementowymi. Kontrast do nich stanowi wnętrze, które jest głównie białe, poza ścianą z jasnego drewna dzielącą warsztat od biura. Duża, drewniana ławka w warsztacie została wykonana z drewnianych belek, które pozostały z rozebranego budynku.
 
Dom A z 1925 roku, w którym mieszkała rodzina Novaków, został odnowiony później. Znajduje się w nim pomieszczenie dla odwiedzających wraz z przestrzenią wspólną do pogawędek i relaksu. Tym razem architekci musieli przekształcić istniejący dom, by dopasować go do nowych funkcji i estetyki, ale zachowując jego oryginalny charakter.

Studio AUTORI stworzyło proste, jasne przestrzenie dodając uroku skromnym pokojom różnymi detalami. Zadbali także o odpowiednią spójność tego miejsca. Niektóre z pokoi mają meble pozyskane z biur jugosłowiańskiego rządu, co dodaje im wyjątkowego uroku i odrobiny luksusu.
 
Trzy kolejne budynki mają być odnawiane w najbliższym czasie. Ma się w nich znaleźć centrum wellness oraz basen, a także salon pokazowy dla produktów Terra Panonica i kawiarnia z miejscem rekreacji dla gości.

Lokalizacja: Serbia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

Vladimir Sretenović

komentarze

zobacz ten wpis na FB