Nowoczesna stodoła

Architekt musiał więc zastosować się do wszelkich regulacji budowlanych związanych z tak specyficzną okolicą i podnieść niektóre instalacje na wysokości około 1,5 m.
Centralnie ulokowane schody dają dostęp do dwóch budynków, które przeznaczono na miejsca mieszkalne i miejsca do pracy. Ściany, sufity oraz dach, wykonane głównie z prefabrykowanej sklejki, zostały wykorzystane tak, by stworzyć odpowiedni „flow” między różnymi pomieszczeniami. Teren wejścia łączy się z przestronną kuchnią, jadalnią oraz salonem, który zwrócony jest na południowy zachód, gdzie są najlepsze krajobrazy. Otwarte schody prowadzą na wyższe piętro, gdzie znajduje się przytulne pomieszczenie rekreacyjne. Stąd, dzięki przesuwnym drzwiom, można wejść do dwóch sypialni z wbudowanymi meblami.
Nina Trattner i Gerhard Scharfetter przeprowadzili większość prac budowlanych samodzielnie. Dzięki naturalnym wykończeniom drewnianej konstrukcji oraz zastosowaniu wosków pszczelich i biało-pomarańczowych odcieni, uzyskali spokojną atmosferę wszystkich wnętrz, która w niczym nie przypomina wiejskiego stylu. Były też jednak sytuacje, kiedy wybierano bardziej tradycyjne metody  i one dotyczyły elewacji budynku. Ostatecznie uzyskała ona barwę, która mieni się odcieniami od ciemnego brązu po czarny – jak dawne, drewniane konstrukcje wiejskie tego regionu. 

Lokalizacja: Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

wortmeyer photography

komentarze

zobacz ten wpis na FB