Nowoczesny, zimowy domek w pięknym lesie w Vermont

Asymetryczny, nowoczesny dom, który stanął w zalesionym rejonie Gór Zielonych w amerykańskim Veromnt, zachwyca swym oryginalnym projektem. Stoją za nim architekci z nowojorskiego studia New Affiliates, którzy na swój, nowoczesny sposób zinterpretowali lokalną architekturę, nawiązując do miejscowych stodół i domostw, jak również do tradycji stawiania budynków w niewielkich odległościach.

Projekt nosi nazwę „Tunbridge Winter Cabin” i bez wątpienia wyróżnia się swą estetyką. Ostre krawędzie i subtelne przesunięcia linii nadają mu nowoczesny urok, a specyficzne szczegóły wskazują na dwie, różne funkcje budynku. Jedna część domu mieści przestrzenie mieszkalne i jest nieformalnym domem, podczas gdy druga część, położona z boku, to studio artystyczne właścicieli.

Taras na dachu łączy dom z otaczającą go przyrodą. Całość obita jest drewnem, dzięki czemu budynek doskonale wtapia się w swą zalesioną okolicę. Starannie rozlokowane okna prezentują wybrane widoki, podczas gdy świetlik zalewa wnętrze dodatkowym, naturalnym światłem. Białe ściany, typowe dla galerii sztuki, wzmacniają efekt prezentowanych widoków, które od środka wydają się być obrazami przedstawiającymi naturalne krajobrazy.

We wnętrzu nie brakuje dekoracyjnych detali, które obejmują np. czarne rury kontrastujące z jasną, białą farbą na ścianach. Zielone, marmurowe blaty przełamują monotonię kolorystyczną wnętrza, podobnie jak sześciokątne płytki.

Architekci i projektanci zadbali o każdy szczegół prostego, ale nieformalnego wnętrza. Cały dom budowany był od podstaw, ale powstał zaledwie w osiem miesięcy.

Lokalizacja: Veromont, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne