Nowy dom w budynku gospodarczym, w którym przechowywano traktory

Firma HeathWalker przebudowała gospodarczą STODOŁĘ w hrabstwie Hertfordshire we wschodniej Anglii, tworząc w niej nowoczesny i wygodny dom. Nowa elewacja została wykonana z drewna pozyskanego z drzew rosnących na tej samej posiadłości, które następnie zakonserwowano opalarką.

Nowy dom otrzymał nazwę „Szopa ciągników” i powstał dla artysty, który dorastał w wiejskim domu, kochając „otwarte krajobrazy i przestrzenie w stylu nowoczesnej STODOŁY, ale fascynując się również przytulnymi, ukrytymi pomieszczeniami” – poinformowali przedstawiciele studia architektonicznego.

Architekci HeathWalker wykorzystali wylewaną wcześniej betonową konstrukcję oraz zachowali rolnicze proporcje budynku. Betonowe wsporniki dawnej STODOŁY nie zostały ukryte, ale stały się częścią wnętrza, stanowiąc kontrast dla nowych elementów wystroju.

Na parterze w nowym projekcie pojawiły się podłogi z polerowanego betonu oraz solidne dębowe deski, które wykorzystano także na poziomie wyższym. – „Zastosowaliśmy paletę ograniczonych materiałów, które zostały zachowane w maksymalnie naturalnej formie, jaką można było tu zastosować” – wyjaśniają architekci.

Prosta konstrukcja została podzielona na dwa poziomy, choć niektóre pomieszczenia zachowały swą pełną wysokość. Na dole znalazł się duży salon i kuchnia, a sypialnie zostały urządzone na górze.

– „Ogromną wielkość stodoły ujawnia główne studio oraz kuchnia zorganizowana na otwartym planie” – mówią przedstawiciele HeathWalker. – „Obniżona wysokość sufitu w sąsiedniej przestrzeni jadalni nadaje temu miejscu większej intymności, ale nie staje się ona ciasna, ponieważ otwiera się na ogród i widoczne w oddali krajobrazy.”

Wejście do domu znalazło się na wschodniej części elewacji, zastępując duże drzwi dawnej STODOŁY znajdujące się wcześniej na obu końcach budynku. Teraz zamiast drzwi budynek otwiera się na zewnątrz dzięki dużym oknom, przez które można podziwiać wiejską okolicę. Wewnątrz mały hall łączy bibliotekę, salon o pełnej wysokości, jadalnię oraz wysoką kuchnię, doświetloną również świetlikami.
Na piętrze sypialnie wykorzystują pochyłe sufity, tworząc jasne, otwarte przestrzenie z miejscami do przechowywania oraz garderobą.
Piece opalane drewnem ogrzewają dwa poziomy domu, a system rekuperacji ciepła pomaga naturalnie przewentylować cały budynek.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne