Oda do natury to projekt autorstwa Pracowni Milwicz Architekci

Oda do natury, bo tak nazywa się nowy projekt domu jednorodzinnego autorstwa Pracowni Milwicz Architekci, zlokalizowany jest w okolicach Poznania, w cichej okolicy, otoczonej lasem.

Głowna idea projektowa opierała się na stworzenie podłużnej bryły na bazie prostokąta, która miała za zadanie oddzielać ogród od ulicy, zapewniając prywatność. Tak właśnie powstała forma nowoczesnej STODOŁY, z niemal całkowicie przeszkloną elewacją zachodnią, zapewniającą dostęp promieni słonecznych, przebijających się przez zieleń bujnego starodrzewia. Budynek został pokryty kamieniem oraz blachą na rąbek stojący, będącą kontynuacją pokrycia dachowego.

nowoczesna STODOŁA powstała z myślą o inwestorach, którzy są miłośnikami wspinaczki górskiej. Ich słabość do naturalnych materiałów, znajduje odbicie przede wszystkim we wnętrzach domu. Ścianę kominkową wykonano z kamienia. Sufit odkrywa piękno nagiej więźby dachowej wykonanej z drewna o wysokiej klasie wizualnej. Natomiast posadzkę domu pokrywa beton, równoważąc i ujednolicając całość kompozycji. Brak w nim bowiem łączeń, co doskonale wpisało się w minimalistyczne założenia.

W centrum budynku znajduje się czarny box, który mieści pomieszczenia mokre (tj. pralnię, spiżarnie z drugą kuchnią, oraz łazienkę) oddziela strefę dzienną od nocnej, zapewniając prywatność. Box ‘otwiera się’ na część dzienną czarną, minimalistyczną kuchnią, z blatami z płomieniowanego granitu.

Dom został zaprojektowany stylu skandynawskim z industrialnymi elementami stalowymi. Posiada on przestronne otwarcia widokowe, zapewniające grę światło-cieniową. Wnętrza dopełniono bielą oraz roślinnością, mając na celu ukojenie zmysłów oraz wprowadzenie życie.

Lokalizacja: okolice Poznania, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne