Odnowa historycznego budynku w Los Angeles

Ten projekt był rzadką okazją do odnowienia budynku o sporym znaczeniu historycznym, który został zaprojektowany przez Wallace’a Neffa w latach 20-tych. Znajduje się on w rejonie Los Feliz w Los Angeles.
Prace obejmowały renowację wnętrza w pokoju rodzinnym, odnowienie sklepień sufitowych i zburzenie ściany od strony północnej, by stworzyć nowe wejście. Starannie zaprojektowana paleta całego otoczenia zewnętrznego dała powód, by dodatkowo cieszyć się urokami klimatu z południowej Kalifornii. Zmiany obejmowały stworzenie nowego basenu, obłożonego płytkami z historycznego Jackling House, zaprojektowanego przez George’a Washingtona Smitha, kiedyś należącego do Steve’a Jobsa. 

Nowy, dwupiętrowy budynek ma na pierwszym poziomie spory garaż, a na drugim prywatną bibliotekę, schowek, miejsce do czytania oraz łazienkę. Najbardziej wyróżniającą cechą odnowionego domku jest jednak jego metalowa fasada z licznymi otworami. Elementy otwierają się jak okiennice i pozwalają bez zakłóceń podziwiać cały ogród. Kiedy zostaną zamknięte wpuszczają do wnętrza mniej światła, dają więcej prywatności i są doskonałą osłoną dla słońca, dzięki czemu ułatwiają utrzymać chłód we wnętrzu budynku. Panele zostały wykonane anodowanego na brązowo aluminium, a wzory zostały starannie zaprojektowane i wycięte, nawiązując do dawnych kratek okiennych budynku.
Choć projekt jest nowoczesny, a miejsce historyczne, forma i elewacja budynku nawiązują do pierwotnego projektu, nie zatracając przeszłości tego miejsca.

Lokalizacja: Los Angeles, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne