Odnowiony dom Eichlera

Firma Klopf Architecture z pomocą zespołów Outer Space Landscape Architects, Sezen & Moon Structural Engineer i Flegels Construction odnowiła jeden z tzw. Domów Eichlera, który znajduje się w miejscowości Mountain View w Kalifornii. Właściciele domu upodobali sobie klasyczny, oryginalny styl budynku, ale chcieli go odnowić i dopasować do ich współczesnego trybu życia. 

W nowym projekcie zastosowano naturalny, drewniany siding, który jest nową wersją klasycznej cechy domów Eichlera.
Wchodząc do środka, widzimy małe „podwórko”, które oddziela część biurową budynku od głównej części domu. W biurowej przestrzeni nie brakuje naturalnego światła z położonych wysoko okien. Tzw. pływające półki ścienne zapewniają sporo miejsca do przechowywania różnych rzeczy.
Z wewnętrznego podwórka widać główną część dzienną domu. Architekci zdecydowali się usunąć podziały między kuchnią i pokojem, tworząc dużą, otwartą przestrzeń kuchni i jadalni. Z salonu można wyjść na piękne, zewnętrze patio, gdzie ulokowano wygodny komplet wypoczynkowy i duży kominek wbudowany w betonową ścianę.
Patio położone jest obok pokoju dziennego z jadalnią, gdzie wzrok przyciąga duży stół oraz pomarańczowe i żółte akcenty umeblowania. Duża kuchnia została zaprojektowana tak, by mogła też być miejscem rozrywki. Na dużej wyspie i licznych blatach każdy znajdzie miejsce do wspólnego gotowania.
W sypialni głównej znajduje się łóżko, które jest częścią zabudowanych szaf ze skórzanymi rączkami. Taki wybieg wbudowania łóżka w meble architekci zastosowali, by stworzyć większą przestrzeń w sypialni.
W łazienkach zdecydowano się na połączenie drewna z białymi płytkami ułożonymi na ścianach i na podłodze, co stworzyło czysty, ale nowoczesny „look”.

Lokalizacja: Mountain View, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne