Nowoczesna stodoła

Prezentowana inwestycja mogłaby być spełnieniem wizji każdego mieszczucha o porzuceniu wielkomiejskiego zgiełku, na rzecz sielskiego spokojnego życia.
Siedlisko w zakolu rzeki Wkry, położone w dolinie pagórkowatego, opadającego w stronę brzegu wąwozu, idealnie do tej wizji pasuje. Dojazd do posesji meandrującą gruntową drogą wśród łąk i zadrzewień, z rzadka tylko usianą zabudowaniami, w tym wypadku staje się dodatkowym atutem. W pierwotnym stanie zagospodarowania siedlisko zabudowane było, począwszy od wjazdu, kamienną piwniczką, murowanym budynkiem mieszkalno-gospodarczym oraz drewnianą stodołą na zamknięciu.

Idee fixe inwestorów, oczarowanych lokalnym kolorytem, było wierne odtworzenie lub zaadaptowanie istniejącego planu zagospodarownia do nowych funkcji.

Kamienna piwnica, po niewielkiej modernizacji, będzie pełniła swoją dotychczasową rolę. Murowany budynek, przydatny na czas prac budowlanych, przejdzie gruntowny remont. Natomiast w miejscu drewnianej stodoły, z dala od ciekawskich oczu, stanie nowy dom mieszkalny.

Oprócz pierwotnego układu zabudowań konsekwentnie odtworzony zostaje ich wiejski styl i lokalny charakter. Dom planowany w miejscu stodoły wiernie powiela kształt bryły oraz proporcje  poprzedniczki. Obrys zewnętrzny, czyli szerokość elewacji frontowej i długość boku, z racji większego metrażu nowego budynku, proporcjonalnie się powiększył. Podobnie jak pozostałe parametry obiektu- wysokość do gzymsu i w kalenicy oraz kubatura.

Jednak najistotniejsze, po odwzorowaniu formy, jest ocalenie i przywrócenie dawnej drewnianej architektury, wypieranej przez styropian i blachodachówkę. W tym celu przeznaczony do rozbiórki budynek zostanie całkowicie użyty do wykończenia nowego.

Poszycie z szarych spatynowanych desek służy jako zewnętrzna warstwa elewacyjna, mocowana z zachowaniem pierwotnego układu elementów i charakterystycznych detali. Wielkie dubeltowe wrota zostały użyte jako  okiennice, zamykane lub wykładane na ścianę.

Drewniana wewnętrzna konstrukcja stodoły, czyli słupy, rygle, stężenia płatwie i więźba, zachowała swój oryginalny naturalny kolor. Część elmentów, po oczyszczeniu wprowadzona do środka domu, służy jako element dekoracyjny. Pozostałe, poddane impregnacji, wykorzystane zostały do budowy ganku na tarasie. Dach, wzorem poprzedniego, pokryty jest blachą stalową na rąbek stojący w kolorze szarym stalowym.

Układ funkcjonalny budynku mieszkalnego o powierzchni użytkowej 170m2, został zprojektowany by w pełni odpowiadać potrzebom czteroosobowej rodziny zarówno dziś jak i w przyszłości. Pozwala na to oszczędny układ konstrukcyjny, strop żelbetowy oparty jedynie na ścianach zewnętrznych i dwóch żelbetowych słupach w poziomie parteru oraz  poddasze przekryte jętkowym dachem. Możliwe jest dowolne dzielenie wnętrz ściankami działowymi, likwidowanie oraz przestawianie ich zgodnie z bierzącymi potrzebami.

Sercem domu jest jest wysoki, otwarty przez dwie kondygnacje salon wypoczynkowy, wokół którego ulokowane są pozostałe pomieszczenia domu. Parter połączony z rozległym drewnianym tarasem widokowym, częściowo zadaszonym gankiem/pergolą.

Wypracowane wspólnie przez inwestorów i projektantów rozwiązania, odwołują się do lokalnego kontekstu i czerpią z niego nie tylko inspirację, ale i konkretne materialne elementy.

Wynika to z przekonania, że archetyp wiejskiego domu powinien pozostać niezmienny i wzorowanie sie na nim nie jest tylko chwilową modą. Poszanowanie tradycji to przede wszystkim chęć maksymalnego zachowania i wbudowania oryginalnej substancji, mimo większego nakładu środków i pracy.

Realizacja inwestycji jest w toku, planowane zakończenie prac w 2018 r.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Projekt, wizualizacje i tekst: LOFT architekci Daria i Piotr Krajewscy

więcej

komentarze

Magdalena Lenard:
Piękny!!!
Piotr Ambroziak:
Jednak wyrafinowanie kryje się w prostocie. Piękny :-)
Grzegorz Beirowski:
Super:-)
Marta Krynicka:
Nic dodać nic ująć..... Fantastyczny
Anna Przewoska:
Przepiękny, marzenie 😯💙❤💙
Artur Kościkiewicz:
platy antywłamaniowe:-D
Piotr Kierat:
ekstra piękna stodoła!
Richard Migalski:
Jesli mialbym chlopskie korzenie albo moze korzen - no,byc moze ....
Dfk Dfk:
Nic dodać, nic ująć!
Marek Kliszcz:
Cacuszko
Grażyna Michalska:
Zabrakło zieleni wokół domu !
Pogodna Apartamenty Nowęcin:
Piękny. Prosty i z klasą!
Maciej Kalinowski:
I siłownia niepotrzebna. Pielęgnowanie takiego trawnika zapewni tężyznę fizyczną i gibkość na lata :)
Agnieszka Marianowicz-Szczygieł:
Chcę taki!
Małe Paskudne:
Ktoś mi ukradł projekt domu :) no jak nic :) tylko jeszcze bym kominek dała w samym centrum ale pozatym to mój dom, mój, ja ich znajdę :D
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Magdalena Lenard:
Piękny!!!
Piotr Ambroziak:
Jednak wyrafinowanie kryje się w prostocie. Piękny :-)
Grzegorz Beirowski:
Super:-)
Marta Krynicka:
Nic dodać nic ująć..... Fantastyczny
Anna Przewoska:
Przepiękny, marzenie 😯💙❤💙
Artur Kościkiewicz:
platy antywłamaniowe:-D
Piotr Kierat:
ekstra piękna stodoła!
Richard Migalski:
Jesli mialbym chlopskie korzenie albo moze korzen - no,byc moze ....
Dfk Dfk:
Nic dodać, nic ująć!
Marek Kliszcz:
Cacuszko
Grażyna Michalska:
Zabrakło zieleni wokół domu !
Pogodna Apartamenty Nowęcin:
Piękny. Prosty i z klasą!
Maciej Kalinowski:
I siłownia niepotrzebna. Pielęgnowanie takiego trawnika zapewni tężyznę fizyczną i gibkość na lata :)
Agnieszka Marianowicz-Szczygieł:
Chcę taki!
Małe Paskudne:
Ktoś mi ukradł projekt domu :) no jak nic :) tylko jeszcze bym kominek dała w samym centrum ale pozatym to mój dom, mój, ja ich znajdę :D
zobacz ten wpis na FB