Olive House

Olive House wielokrotnie nagradzany pasywny monolit

Olive House to nagradzany projekt studia architektonicznego Demo Architects. Elewacja otula bryłę metalem, a drewniane akcenty wręcz żłobią w kształcie domu. Projekt stał się domem Alessandro Ronfiniego – architekta Demo Architects – który chciał stworzyć bryłę noszącą ślad ugryzienia bobra lub geody. Tak też wygląda południowa elewacja – drzewne wyrzeźbienie, niczym kąsek pośród czerni. Chcecie wgryźć się razem z nami w Olive House?

Wyrafinowanie oliwkowego domu

Zewnętrze przypomina wyglądem monolit, zaś wewnątrz wita nas jasność barw, a także idealnie oświetlone dzięki przeszkleniom ciepłe wyposażenie wnętrz. Charakter bryle dodają akcenty kolorystyczne – błękit kuchni i części wypoczynkowej czy żółć i róż łazienki. Każde z pomieszczeń podkreślają designerskie lampy, dodając pazura i wyrafinowania. Szukacie lamp, które nadadzą nowego ducha Waszym wnętrzom? Zapraszamy was do Ramko – oświetlcie z nimi swój dom.

Olive House to dom jednorodzinny w hrabstwie Ulster, w stanie Nowy Jork. Wielokrotnie nagradzany w kategorii dom pasywny, a wszystko za sprawą jego zorientowania na efektywność energetyczną i wykorzystaniu struktur prefabrykowanych paneli pokrytych galvalume, czyli materiałem ochraniającym metal składającym się z mieszanki cynku, aluminium i śladowej ilości silikonu.

Projekt Olive House zakładał optymalizację widoku, światła oraz prywatności. Elewację południową wyrzeźbiono z myślą ukierunkowania widoku na wschodnią część działki, gdzie znajduje się mały staw. Takie usytuowanie bryły pozwala w miesiącach letnich na zmniejszenie zysków ciepła słonecznego. Fantazyjne rzeźbienie w parterze przechodzi w zadaszony taras, który tworzy zewnętrzną część codzienną.

Olive House w służbie natury

Nowoczesna STODOŁA zaprojektowana jako dom pasywny posiada certyfikat PHIUS. Program certyfikacji PHIUS+ opiera się na nowym standardzie energetycznym budynków pasywnych PHIUS+ 2015, zoptymalizowanym pod względem kosztów przez klimat. W ten sposób Olive House działa wyłącznie na energię elektryczną, jednocześnie zużywając prawie o 80% mniej energii elektrycznej niż większość domów zbudowanych na tym samym obszarze.

Pokrycie dachowe wykonane zostało z systemu panelowego, de facto zmontowanego w pobliskim warsztacie i przetransportowanego na miejsce budowy, aby zwieńczył krawędzie nowoczesnej STODOŁY.

Lokalizacja: hrabstwo Ulster, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne