Oryginalna klasa na świeżym powietrzu w pobliżu Moskwy

Ogromny pień drzewa pocięty na deski stworzył wyjątkowy dach zewnętrznej klasy zaprojektowanej przez studentów architektury dla szkoły, która mieści się w parku sztuki w rosyjskim obwodzie kałuskim. 

Klasa jest częścią istniejącego tu wcześniej budynku szkoły, która powstała w wiosce oddalonej o około cztery godziny od Moskwy. Sama szkoła, będąc główną instytucją edukacyjną parku, ma służyć jako miejsce kursów dotyczących m.in. architektury, zrównoważonego rozwoju, leśnictwa, czy gotowania.

Projekt jest wynikiem współpracy między parkiem i angielskim University of Brighton, któremu przewodzi szef wydziału architektury Robert Mull. To on wraz z architekt Xenia Adjoubei oraz projektantem Thomasem Randallem-Pagem nadzorowali pracę studentów. W projekcie wzięło udział w sumie 13 studentów z różnych państw oraz rzemieślnicy, którzy pomogli zaprojektować i zbudować klasę.
Wyjątkowy dach składa się z 29 elementów jednej kłody, a z dwóch stron zamykają go dwie deski z odsłoniętą korą. Pocięte deski mają również nieobrobione krawędzie z korą, co podkreśla pochodzenie zastosowanego materiału. Studenci sami pozyskali odpowiednią kłodę i zorganizowali odpowiednie cięcie w tartaku należącym do założyciela parku.

Odpowiednie ułożenie desek sprawia, że choć nie chronią one przed deszczem, w słoneczne, upalne dni zapewniają studentom odpowiednią ilość cienia.

– Zainspirowała nas i poruszyła rodzima architektura tego regionu Rosji, jej lokalne materiały, praca bez tworzenia odpadów oraz formy, które są głęboko zakorzenione w miejscowych mitach i legendach” – wyjaśnia Mull.

Pionowe belki, które wspierają dach, są również wykonane z podzielonych na kawałki kłód, a ich zwęglona powierzchnia zewnętrzna nawiązuje do ciemnej fasady sąsiedniego budynku, na którym również zastosowano technikę wypalania. Dawniej był to budynek kąpielowy, ale w przyszłości zostanie on przekształcony w całoroczną przestrzeń edukacyjną, stając się częścią kolejnego warsztatu.
Rząd ułożonych obok siebie cienkich pni młodych brzóz, które zostały zwalone w pobliskim lesie, otaczają platformę klasy zewnętrznej, pełniąc rolę ścian przestrzeni klasowej. Pozostawiono je w ich naturalnym stanie, dzięki czemu biała barwa kory brzozy wyraźnie kontrastuje z ciemną, drewnianą elewacją głównego budynku szkoły, tworząc wzór podobny do wzoru zebry. Taka zabawa kolorami bazuje na inspiracjach wywodzących się z Pawilonu Nordyckiego norweskiego architekta Sverre’a Fehna, stworzonego na Biennale w Wenecji. Pawilon został ukończony w 1959 roku, a jego charakterystyczną cechą jest sufit, przez który przechodzą rosnące tam drzewa.

– W Pawilonie Nordyckim biel betonu kontrastuje z ciemnymi pniami drzew, które rosną przechodząc przez jego dach. Do tego wyraźnie nawiązuje ukończony przez nas projekt” – wyjaśnia Randall-Page.

Lokalizacja: Rosja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne