Ośrodek aktywności kulturalnej Chongming

W styczniu 2018 roku po raz pierwszy pojechaliśmy do miasta Jianshe, aby zobaczyć to miejsce. Z autostrady zjechaliśmy w otoczoną zielenią drogę. Po jednej stronie znajdował się teren starej fabryki, a miejsce projektu było dawną fabryką odzieżową. Te budynki powstały w latach 1960-tych i 1970-tych i są spuścizną po zaplanowanym tu obszarze gospodarczym” – tak sam początek projektu wspominają Shaorong Wang i Yin Wang ze Studia Ku Kan Nai, które odpowiadało za stworzenie nowego ośrodka kulturalnego w mieście Jianshe, będącym częścią Szanghaju w Chinach.

Architekci założyli, że miejsce to powinno stać się miejscem spotkań i parkiem otwartym dla wszystkich okolicznych mieszkańców. Sport, fitness, aktywności kulturalne i rozrywka miały stać się tu częścią codziennej rutyny. Projekt nie miał wymazać przeszłości tego miejsca ani przedstawiać historii w zupełnie nowej formie. Miał on natomiast reaktywować funkcje architektoniczne i działania społeczne poprzez przebudowę i rozbudowę dawnego centrum przemysłowego, odmładzając je w taki sposób, by nadać mu wigor i witalność.

Zadanie nie było proste, ale po wielu analizach miejsca i potrzeb architekci przystąpili do działania. W 2020 roku zabudowania o powierzchni 1488 m² oddano do użytku.

Nad niskimi budynkami, ustawionymi w kształcie nieco przymkniętej litery „C”, powstał duży dach, który podąża za nachyleniem pierwotnego dachu budynku. Wychodzi poza jego linię i tworzy duży okap. Ukośne cięcie dolnej części dachu sprawia, że ​​zmienia się on z wysokiego na niski. Natomiast przestrzeń pod nim zmienia się z wąskiej na szeroką. Ta zmiana skali sprawia, że ​​przestrzeń osłaniana przez okap dachu zmienia się stopniowo z miejsca przejściowego w przestrzeń do odpoczynku. Forma dachu i powstała przestrzeń pod okapami zapewnia zacienienie. Jak również ochronę przed deszczem i dobrą widoczność na powstały tu duży dziedziniec wewnętrzny. Takie zadaszenie daje też mieszkańcom swobodę, a pod kątem architektonicznym tworzy „kapelusz z niskim rondem”, ukrywając „twarz” projektu.

Dach przykryto dachówką z odzysku, która przez lata eksponowana była na słońce i deszcz. Ściany zewnętrzne również przykryto starą okładziną ceglaną, a ich nierówności wprowadzają subtelny brak perfekcji, któremu towarzyszy gra światła i cienia, wzbogacając całość i nadając jej mniej monumentalny charakter.

W dużym dachu wycięto otwory na okna, które nie tylko doświetlają konkretne przestrzenie, ale też miejscami układają się w kolejne niewielkie dachy dwuspadowe, pod którymi powstały kieszonkowe patia i kolejne wewnętrzne dziedzińce. W te miejsca dociera naturalne światło oraz wnika w niezewnętrzna sceneria. Te niewielkie dziedzińce wkomponowane są w całą architekturę w taki sposób, aby rozszerzyć krajobraz do wnętrza i zwiększyć poziom relacji między wnętrzem a zewnętrzem.

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne