overhanged house

Overhanged House od MOKAA

Bryłę domu Overhanged House osadzono na działce charakteryzującej się dużym spadkiem. Wykorzystując naturalne walory ukształtowania powierzchni – garaż oraz strefa dzienna niestandardowo zlokalizowano na poziomie +1, dzięki czemu wnętrze otwarte jest na atrakcyjny krajobraz znajdujący się wokół działki.

Salon „przewieszono” ponad przestrzenią wjazdową do Overhanged House. Na tym samym poziomie zlokalizowano garaż i strefę wejściową, dzięki czemu wjeżdżamy autem bezpośrednio na poziom +1. Marzeniem inwestorów było zlokalizowanie sypialni na poddaszu (poziom+2) w taki sposób, aby dać im możliwość wyjścia z niej bezpośrednio do ogrodu. Stąd zróżnicowanie nachylenia skarpy, która z jednej strony łączy ogród z przestrzenią sypialni głównej a z drugiej strony obniża się do poziomu +1 na którym zlokalizowano sypialnie dzieci.

Na elewacji zastosowano naturalne materiały korespondujące z otoczeniem. Głównym elementem nadającym fakturę elewacji są palone deski modrzewiowe o wertykalnej artykulacji. Gładkie płaszczyzny wykończono betonem architektonicznym. Wielkoformatowe przeszklenia zlokalizowano w czarnych aluminiowych ramach, które nadają nowoczesnego wyrazu całej kompozycji.

Spodobał się Wam projekt Overhanged House od MOKAA architekci? Zajrzyjcie do ich zakładki lub spieszcie na ich kanały społecznościowe – Facebook oraz Instagram.

Czytaj więcej

Zobacz podobne