Nowoczesna stodoła

Stara fabryka papieru została przekształcona w nowoczesny loft
przez Ludowica Martiala z francuskiej firmy architektonicznej Planet Studio, mieszcząc się w budżecie 100 tysięcy euro. Przebudowę zakończono w 2012 roku, a budynek znajduje się w małym miasteczku Anduze w południowej Francji.

Geneza projektu
Właściciele kupili posiadłość o powierzchni około 1300 m2, na której znajdowała się fabryka papieru działająca jeszcze w latach 90-tych. Później teren był wykorzystywany tymczasowo jako magazyn.
Życzeniem właścicieli było nie tylko stworzenie nowoczesnego domu na części posiadłości, ale też przywrócenie do życia całego terenu, przy zachowaniu ograniczonego budżetu.
Mając ograniczone środki, właściciele postanowili przeprowadzić przebudowę budynku na cele mieszkalne, a później dostosować dalsze części do potrzeb protestanckiej działalności charytatywnej na rzecz osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Dom
Pierwszym problemem był wybór lokalizacji dla budynku mieszkalnego o powierzchni blisko 300 m2. Wybór nie był tak oczywisty, ponieważ teren leży przy ruchliwej ulicy od wschodu (co umożliwiało dogodny transport w przeszłości) i przy zboczu od strony zachodniej. Właściciele wybrali miejsce, które będzie wymagało mniejszej ilości prac, ale ze względu na otoczenie nie zapewnia żadnych widoków.

Projekt
Jednym z życzeń była interpretacja typologii loftu. W tym projekcie pomieszczenia nie są tej samej wielkości, jak jest to w tradycyjnym lofcie. Musieliśmy też stworzyć coś co połączy wszystkie części, te wewnętrzne i zewnętrzne. Było to możliwe dzięki stworzeniu prawdziwego centrum całego domu. Jest ono połączone z ogrodem, patio, pokojami, ale też z antresolą i dużymi przestrzeniami dziennymi. Projektując ten projekt uznaliśmy, że tym miejscem musi być bardzo prosty korytarz, który jednak z rozmysłem powinien mieć sporą przestrzeń. Małe dzieci często chcą być w pobliżu rodziców i w związku z tym rzadko bawią się w swoim pokoju. Z tego powodu miejsce to wykorzystaliśmy również jako pokój zabaw.

Na zewnątrz znajduje się w połowie osłonięte patio i ogród, który został zaprojektowany w stylu ogrodów śródziemnomorskich. Podczas budowy odkryto źródło wody, co pozwoliło na stworzenie fontanny, która podkreśla jeszcze bardziej idylliczny charakter tego miejsca.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Planet Studio
Foto: Laurent Distel, Ludovic Martial
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej