Parallel Villa JAJ Studio

Równoległe światy Parallel Villa

Parallel Villa to projekt domku letniskowego, zlokalizowanego w irańskim Nava, z widokiem na zapierającą dech w piersiach przyrodę. Jedną z istotnych właściwości tego projektu jest strome zbocze, które doprowadziło do różnicy wysokości. Projekt inspirowany topografią terenu wyszedł spod skrzydeł studia architektonicznego JAJ Studio.

Dualizm Parallel Villa

Parallel Villa w swoich murach daje schronienie dwóm pokoleniom rodziny właściciela. Ze względu na topografię terenu, architekci z JAJ Studio w projekcie byli zobligowani do uwzględnienia strefy około rzecznej. U podnóża tej nowoczesnej STODOŁY płynie bowiem rzeka. Ostatecznie, zgodnie z potrzebami właściciela w zakresie użytkowania powierzchni, wywrócono schody w kubaturze. Wycinając prymitywne części budynku i przesuwając je w pionie, uzyskano dwie pionowe bryły na dwóch różnych poziomach. Tak więc, podobnie jak wnętrze projektu, w którym pomimo różnic żyją ze sobą dwa pokolenia, na zewnętrznej powierzchni znajdują się dwie równoległe bryły.

Projektując wnętrza projektu starano się zaprojektować niezależne przestrzenie, jednocześnie zapewniając możliwość dostępu do każdej z tych sekcji od wewnątrz. Innymi słowy, te dwie bryły Parallel Villa są oddzielone od zewnątrz, a połączone od wewnątrz. Inną godną uwagi właściwością tego projektu jest przyjemny widok na górę Damavand. Z tego powodu budowa tarasu stała się kluczowym punktem projektu Parallel Villa. Możliwość korzystania z niesamowitego widoku stanowi niewątpliwy atut inwestycji.

Technikalia

Parallel Villa zlokalizowana jest na wysokości 2300 m n.p.m., przez co wystawiona jest na działania sił naturalnych oraz zmiany klimatu. Dlatego też zdecydowano się na pokrycie dachu oraz elewacji czarnymi ocynkowanymi płytami. Powstała ciągła i przymocowana pokrywa domu utworzona na ścianach i dachach chroni jego wnętrze. Podczas upalnych dni oraz działania promieni słonecznych temperatura wewnątrz staje się przyjemna. Z kolei ściany zewnętrzne zabezpieczone przed ekstremalnym zimnem sprawiają, że utrata ciepła jest minimalna.

Lokalizacja: Nava, Mazandaran Province, Iran
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne