Nowoczesna stodoła

Ten projekt został stworzony na bazie budynku zwanego „Californian Bungalow” z lat 30-tych XX w.
Budynek znajduje się  w pełnej zieleni okolicy North Shore w rejonie Sidney.

Założeniem projektu była zmiana konfiguracji istniejącego już domu, aby podkreślić znaczenie kuchni. Klient chciał, by architekci stworzyli długą i funkcjonalną przestrzeń kuchni dla czteroosobowej rodziny, w której będzie miejsce nie tylko na jedzenie, ale też wspólne spędzanie czasu. Problemem i sporym wyzwaniem było też kiepskie doświetlenie wnętrza oraz nienajlepsza wentylacja.

Aby zachować pierwotny kształt domu, stworzono przybudówkę, która połączona jest z główną bryłą budynku tylko niewielką częścią. To połączenie tworzy dwa wewnętrzne dziedzińce, z których wpada światło słoneczne do sypialni i gabinetu.

Projekt miał bardzo ograniczony budżet jak na tak duże wymagania, więc architekci stworzyli prostą konstrukcję i zdecydowali się na niewielkie prace przy formie dachu, aby wprowadzić więcej światła do odnowionej części domu. Zwiększono rozmiar części kuchni połączonej z jadalnią i salonem, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń oraz zwiększyć jej funkcjonalność i wygodę. W ten sposób zdecydowanie lepiej połączono też dom z ogrodem i jego zielonym otoczeniem. Meble zaprojektowano w taki sposób, by można je było swobodnie połączyć ze starą częścią domu. Duże okna mansardowe tworzą piękny zarys sufitów i mocno doświetlają pomieszczenie. Wysoko umieszczone okna pozwalają też dojrzeć szczyty pobliskich drzew i tworzą doskonałe połączenie dla przestrzeni wewnętrznej i liściastego otoczenia budynku.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej