Nowoczesna stodoła

Bovero House znajduje się w argentyńskiej gminie Arroyo Leyes w prowincji Santa Fe. To rejon mieszkalny o dużej wartości krajobrazowej, a w miejscu obecnych zabudowań działały kiedyś domki letniskowe dla rodzin mieszkających w Santa Fe.
 W ostatnich latach ze względu na brak nieruchomości w mieście i lepszą sieć dróg rejon ten stał się miejscem stałego pobytu dla rodzin, które niejednokrotnie dojeżdżają do miasta do pracy lub na zakupy. W ten sposób przy drodze głównej powstaje wiele nowych osiedli, które powiększają konglomerat miejski i znane są jako Greater Santa Fe.
Problemem tego miejsca, jak w przypadku wielu innych działek budowalnych w tym rejonie, jest fakt, że znajdują się na niskim poziomie, niejednokrotnie na terenach zalewowych pobliskich rzek. Z tego powodu zagrożone są częstymi powodziami, wywołanymi nie tylko przez podnoszący się poziom wód w rzekach, ale też przez wodę deszczową. To zagrożenie wymagało podniesienia domu na bezpieczną wysokość jednego metra.
Bovera House powstał z myślą o nauczycielu architektury, który ma dorosłe dzieci, więc nie ma potrzeby przyszłej rozbudowy. Powierzchnia domu to około 80 m2, a budżet był niewielki, ponieważ klient pozyskał środki m.in. z rządowego programu hipotecznego.
Projekt dopasowuje się do kształtu samej działki i ma zamkniętą fasadę od strony drogi dojazdowej, otwierając się z drugiej strony na las eukaliptusowy. Dom jest więc zorganizowany w sposób „liniowy”, w kolejności salon – kuchnia – łazienka – sypialnia. W części środkowej wnętrze łączy się z podwórzem, wprowadzając do domu okoliczny krajobraz i organizując kuchnię jako miejsce spotkań.  
Rosnące w tym miejscu dwa duże drzewa eukaliptusowe oraz typowy krajobraz nadmorski narzuciły swój ton projektowi, którego celem było zachowanie największej możliwie liczby rosnących na działce drzew. W ten sposób wprowadzono dom w otoczenie, czyniąc z niego jego część. Architekci wykorzystali też naturalne cechy działki, ustawiając dom w kierunku wschód – zachód, ze względu np. na cień rzucany przez drzewo eukaliptusowe. Pozwoliło to otworzyć dom na północ, co w tym regionie zapewnia najlepsze warunki.
Mocno ograniczony budżet wpłynął na decyzję o braku nadmiernych wykończeń po zakończeniu budowy. Zgodnie z założeniem projektu, sama konstrukcja budynku miała być jego formą wyrazu poprzez zastosowane materiały, kolory i tekstury.

Lokalizacja: Arroyo Leyes, Santa Fe, Argentina
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

German Müller

komentarze

zobacz ten wpis na FB