Nowoczesna stodoła

Pierwsze kanały doprowadzające wodę do położonego na pustyni miasta Phoenix w amerykańskim stanie Arizona powstały już 2 tysiące lat temu, a ponad sto lat temu zostały przebudowane i zmodernizowane przez współczesne społeczeństwo. Kanały te często są obecnie niezauważane przez mieszkańców, ponieważ miasto odwróciło się do nich plecami. Teraz jednak powoli zaczyna się to zmieniać. 
Projekt „Canal House” to nowy dom inspirowany formą dawnych misji istniejących w południowej Arizonie. Budynek powstał na pustej działce o nieregularnych kształtach, położonej wzdłuż Arizona Canal. Architekci z firmy The Ranch Mine zaprojektowali dom, który miał przypominać radiolatarnię, odbijając promienie słoneczne od dachu wykonanego z pokrytego rdzą, falistego metalu. Taki zabieg miał zwracać uwagę na życie toczące się w podzielonym kanałami mieście.
Canal House został zaprojektowany dokładnie pod to konkretne miejsce, a architekci wykorzystali geometrię domu, by stworzyć cień i prywatność w różnych miejscach i przestrzeniach. Podobnie do zabudowań misyjnych z południowej Arizony, budynek otwiera się z przestrzeni wewnętrznych na podwórze, które tworzy dodatkowe przestrzenie domu o różnych porach dnia, zależnie od położenia słońca.
W tym przypadku najdłużej zacienioną częścią projektu jest ta część zewnętrzna, w której można jadać posiłki. Centralny dziedziniec charakteryzuje zewnętrzny kominek ulokowany na ścianie obitej rdzawą stalą, która oddziela dzienne skrzydło domu od skrzydła, w którym ulokowano sypialnie. Zaprojektowane na miarę panele stalowe zacieniają duże drzwi w lecie, rzucając na nie charakterystyczny wzór, który pojawia się też w innych miejscach na elewacji Canal House. Z kolei dziedziniec przy wejściu tworzy spokojne miejsce pomiędzy garażem i samym domem.
We wnętrzu domu wzrok przyciąga duży okap, który również obity jest rdzawą stalą. Pomieszczenie to wyróżnia też wysoki dwuspadowy, ciemny sufit. Kuchnię charakteryzują super trwałe blaty Dekton, wykonywane ręcznie płytki ceramiczne Fireclay oraz miedziany zlew, który formą przypomina duże zlewy spotykane na farmach. Aluminium, drewniane drzwi oraz betonowe podłogi nadają wnętrzu konkretny, niepowtarzalny charakter. Sypialnia główna ma otwarty prysznic i wolnostojącą wannę, która wykończona jest pasem ręcznie robionych, ceramicznych płytek oraz szafkami nawiązującymi do umeblowania i wykończenia głównego salonu.

Lokalizacja: Phoenix, Arizona, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB