Nowoczesna stodoła

Ten dom znajduje się w Portugalii, w miejscowości Praia da Vagueira, która leży w granicach miasta Vagos. Architekci zostali poproszeni przez właścicieli o odnowienie istniejących tu wcześniej zabudowań, które były mocno zniszczone. Dom powstał więc na jednym poziomie i ma dziedziniec, który łączy jego różne części. 
Już na samym wejściu można zobaczyć fantastyczne otoczenie budynku, które stało się punktem wspólnym elementów prywatnych i bardziej publicznych tego domu. Wejście wraz z kuchnią i salonem to przestrzenie otwarte, ale tuż obok pojawia się mała antresola, która jest przestrzenią „bardziej kontemplacyjną” – wyjaśniają architekci. Dodają też, że już na etapie poszukiwania rozwiązań konstrukcyjnych, optowali za ograniczonym wykorzystaniem różnych materiałów, dążąc do uzyskania nie tylko niższych kosztów, ale też większej prostoty.
Wszystkie wprowadzone podziały nie ograniczają się tylko do swych ścian, ale dzięki duży oknom i drzwiom dosłownie wychodzą na wewnętrzny dziedziniec. Jedną z cech charakterystycznych tego projektu jest także pełne wykorzystanie sufitów pod pochyłym dachem.

Lokalizacja: Aveiro, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

FERREIRARQUITETOS

komentarze

zobacz ten wpis na FB