Nowoczesna stodoła

Ten podwójnie nagrodzony przez RIBA 2015 projekt stoi na 9,5 hektarowej farmie w Buckinghamshire w Wielkiej Brytanii.
Architekci z firmy IPT Architects zostali poproszeni o zaprojektowanie nowego budynku na farmie w związku z tym, że ich klienci postanowili zmienić swoje życie, przeprowadzając się z mieszkania w Londynie na zaniedbaną wówczas farmę. W gospodarstwie były zwierzęta oraz kilka czarnych, drewnianych budynków obok których stała mobilna przyczepa, w której właściciele mieszkali podczas budowy ich nowego domu. Zgodnie z ich życzeniem, dom miał funkcjonować jako praktyczny budynek na farmie, ale miał być otwarty na wiejskie widoki.
Projekt miał być przyszłościowy, co oznaczało możliwość przyszłych zmian stosownie do powiększającej się rodziny klientów. Kluczową kwestią był też czas, ponieważ ich tymczasowy dom nie przetrwałby kolejnej zimy. Z tego powodu cały projekt miał się zamknąć w okresie krótszym niż rok, co oznaczało też uzyskanie wszystkich koniecznych pozwoleń bez pójścia na kompromis w kwestii jakości projektu. Co więcej, całość miała zamknąć się w dość ograniczonym budżecie w wysokości 275 tysięcy funtów.
Lokalne wymogi budowlane związane były głównie z doborem materiałów, które miały być stosowne do swego otoczenia tak, by dom nie rzucał się w oczy od ulicy. Do domu prowadzi długi podjazd, a pierwszy widok domu jest spokojny i mało wyróżniający się. Czarna elewacja przeplata się z cofniętymi elementami z jaśniejszego drewna, które wyróżnia się przy głównych drzwiach wejściowych.
Po wejściu do środka widać, że dom otwiera się na otoczenie farmy i wzgórza, które widoczne są za długimi oknami kuchni i salonu oraz sypialni głównej. Mniejsze pomieszczenia prywatne znajdują się  w pobliżu wejścia. Przestrzeń przylegająca do wejścia została zaprojektowana na tyle elastycznie, by w przyszłości można tam było stworzyć dodatkową sypialnię lub gabinet.
Nawiązując do lokalnych zabudowań gospodarczych, dom jest obity barwionym na czarno drewnem modrzewiowym. Budynek ma dużą, zadaszoną część zewnętrzną, która wykorzystywana jest jako robocze wejście od strony farmy.
Po zakończeniu prac ziemnych, sama budowa konstrukcji zajęła zaledwie 15 tygodni.
 
Lokalizacja: Buckinghamshire, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

IPT Architects

architekci

zdjęcia

IPT Architects

komentarze

zobacz ten wpis na FB