Nowoczesna stodoła

Stare zabudowania rolnicze stojące na działce w Kerniel w Belgii, zostały przekształcone w nowoczesny dom o kształcie litery „H”. Nowy budynek stanął na obszarze chronionego krajobrazu, który ma cechy typowe dla rejonu Haspengouw, składającego się z małych wiosek rozsianych po wiejskiej okolicy pełnej drzew owocowych.
Stare zabudowania stały na działce o powierzchni 90 arów. Same budynki nie były objęte ochroną, ale uznane były przez organizację Agentschap Onroerend Erfgoed za element wartościowy w okolicy i jako taki, były objęte szczególnym nadzorem budowlanym. 
Przebudowa zgodna z dziedzictwem
Typowa wielkość domu z długą fasadą oraz przybudówką zostały uwzględnione w procesie przebudowy, który obejmował zarówno część mieszkalną, jak i garaż wraz z przestrzenią do przechowywania różnych rzeczy. Część domu z wejściem, w której mieszczą się biura oraz archiwum, nie zmieniła swojego ułożenia. To wąski element z ograniczoną wysokością dachu dwuspadowego. Fasada ma charakter zamknięty z określoną liczbą okien, których wielkość i ułożenie opierają się na istniejącej wcześniej już konstrukcji fasady. Wybór materiałów miał wzmacniać rozpoznawalność tego elementu gospodarstwa. Ściany zewnętrzne zostały wykończone tradycyjnie wypalaną cegłą o odcieniach czerwono-czarnych.

Różnorodność przestrzenna
Dwa elementy, z których jeden to garaż, a drugi ma opadający dach połączony z płaskim dachem przybudówki, to projekty opierające się na kontrastach. Podłużny prostokąt został ustawiony prostopadle do przebudowanego elementu. W tej przestrzeni znajduje się salon oraz sypialnie i jest on osadzony 60 cm niżej od lewej strony działki. W wyniku tego, część mieszkalna nie jest widoczna od strony ulicy. Dwa elementy połączone są ze sobą jedynie korytarzem, dzięki czemu dom – oglądany z lotu ptaka – ma kształt litery H. Takie działanie pozwoliło na wyraźne oddzielenie różnych przestrzeni i podkreśliło czytelność nowej części domu. Przestrzenie otwarte i zamknięte odsłaniają piękne widoki na dolinę Haspengouw.

Kamień naturalny i stal
Nowa część domu ma elewację z kamienia i szkła, które umieszczone jest w stalowych, lakierowanych profilach. We wnętrzu połączono ograniczoną liczbę materiałów. Ten świadomy wybór pozwolił stworzyć różne strefy, które mają różną atmosferę, choć są częścią jednej przestrzeni. Biura łączą się z częścią mieszkalną niektórymi elementami wykończeniowymi. Cały projekt cechuje pełna integralność oraz wyraźne odniesienia do stojących tu wcześniej zabudowań.

Lokalizacja: Kerniel, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB