Nowoczesna stodoła

To dom w winnicy, który składa się z kilku elementów z dwuspadowym dachem, a całość zaprojektowała firma Field Architecture, starając się wykorzystać najlepsze cechy lokalizacji.
Projekt o nazwie „Sentinel Ridge” to dom położony na górze Howell, która wznosi się nad sławną, porośniętą winoroślami, kalifornijską doliną - Napa Valley. Rezydencja została zaprojektowana dla pary, która szukała miejsca ucieczki od pełnego szumu życia na przedmieściach amerykańskiego miasta.
Najważniejszą kwestią, która przyświecała architektom, było ujęcie w projekcie malowniczej scenerii tej lokalizacji.
- Szczególne cechy działki – smukły płaskowyż z widokiem na dolinę, ukryte formacje skalne oraz połączenie lasów z winnicami – zainspirowały nas do stworzenia delikatnie tkanej formy, która podkreśla otaczający ją krajobraz – mówią przedstawiciele Field Architecture, studia architektonicznego z Palo Alto w Kalifornii, które współpracowało przy projekcie z dekoratorem wnętrz, Erinem Martinem.
Dom składa się z trzech elementów z dwuspadowym dachem, które ułożone są na osi wschód-zachód. Ściany zewnętrzne obłożone są pochodzącym z odzysku drewnem daglezji zielonej, z pionowymi liniami, które prowadzą wzrok w kierunku spadzistych dachów wykonanych z blachy z rąbkiem. Czerpiąc inspiracje z otoczenia, miejscami na fasadzie wykorzystano też stiuk o ciepłym kolorze tutejszej ziemi. Elementy o drewnianej konstrukcji spoczywają na niskiej plincie, która służy jako element łączący.
- Ta plinta to tkanka łączna całego domu, która jest wspólną podstawą wszystkich trzech elementów i łączy cały budynek z podłożem. Niewielkie stopnie prowadzą z niej na skraj łagodnego klifu, który wyznacza ramy znajdującej się niżej dolinie – mówią architekci.
Zewnętrzna kolumnada z drewna i stali ma splatać wszystkie elementy w jedną całość.
- Odnajdując swą drogę między poszczególnymi elementami, kolumnada staje się pomieszczeniem zewnętrznym, które prowadzi do centralnej części domu przez duże drzwi, które sięgają dachu – wyjaśniają architekci.
W części centralnej mieści się przestronna przestrzeń jadalni, gdzie dwoje dużych, przesuwnych drzwi można rozsunąć tak, by stworzyć wyraźne połączenie z otaczającą dom winnicą i lasem. Miejscem głównym w jadalni jest stół wykonany z materiałów z odzysku – dębu i starego, stalowego wózka. Stół można przesunąć po wyżłobionych w podłodze szynach, by mógł również służyć jako stół do degustacji i prezentacji win.
Spiralna klatka schodowa prowadzi na antresolę, gdzie znajduje się biuro winnicy, zwane tu „grzędą”. Zachodnie skrzydło domu mieści salon, kuchnię i sypialnię główną, a w części wschodniej znajdują się kolejne sypialnie. Przesuwne drzwi skutecznie minimalizują granice między wnętrzem i otoczeniem.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB