Nowoczesna stodoła

Ta działka sprawiła, że od razu pokochali ją właściciele i ich architekci. Dom stanął na przedmieściach miasteczka Morpeth w Wielkiej Brytanii, na stromo pochylonej działce, zakończonej lasem.
Projekt budynku przystosowuje się do tego miejsca, wykorzystując na ogród teren północny działki, który jest jedyną płaską przestrzenią w tej lokalizacji.
Architekci celowo zastosowali bardzo bogatą paletę materiałów, a budynek składa się z różnych faktur i sekcji. Niższa jego część wykończona jest naturalnym, precyzyjnie ciętym łupkiem, a wyższa część obita jest drewnem.
Dom ma kształt krzyża i taka organizacja dzieli działkę na różne tereny o różnym poziomie prywatności, podczas gdy materiały ograniczają dominację budynku w terenie, tworząc różne relacje z otoczeniem. Łupek oraz cegła przynależą do ziemi, a elementy drewniane nawiązują do lasu i nieba, przez co z odpowiedniej perspektywy dom kojarzy się z domkiem na drzewie unoszącym się ponad ziemią.
Architekci firmy Elliott Architects, którzy mieli zaprojektować dom na tej wyjątkowo uroczej działce, podkreślają, że od pierwszej chwili czuli sporą odpowiedzialność, jaka wiązała się z projektem ulokowanym w tak pięknym kontekście. Choć uznawani są za firmę, która projektuje budynki nowoczesne, zawsze zainteresowani są historią miejsca, wpływami okolicy i miejscowej architektury, dzięki czemu ciągle szukają odpowiedniego sposobu na to, by wpleść do projektu nawiązania historyczne, tworząc rozwiązania, które nie są oderwane od swego otoczenia. W tym przypadku nie ukrywają swej dumy z efektów współpracy z właścicielami.
Nieodłączną częścią procesu projektowego były rozważania związane ze stroną ekologiczną domu, co również można dostrzec w efekcie końcowym. Projekt opiera się na prostych zasadach naturalnej wentylacji oraz doskonałych materiałach izolacyjnych, które pozyskano z ekologicznych źródeł. Wiele z wykorzystanych materiałów nadaje się do recyklingu, a pomysł naturalnego wykończenia domu drewnem cedrowym demonstruje oddanie właścicieli i architektów na rzecz przyrody. Takie połączenie materiałów tworzy lekkość, która kontrastuje z murowaną częścią domu. Na parterze zainstalowano ogrzewanie podłogowe, które doskonale współpracuje z podłogami z polerowanego betonu, zapewniając stałą, przyjazną temperaturę e wszystkich przestrzeniach dziennych.
Jakość architekturalna tego budynku jest oczywista już na pierwszy rzut oka, co bardzo szybko docenili właściciele, zwłaszcza oceniając stosunek ceny do jakości. Kluczem do sukcesu była też bliska współpraca z wszystkimi wykonawcami, którzy okazali się być świetnymi rzemieślnikami w swoim fachu i od początku rozumieli wizję architektów.

Lokalizacja: Morpeth, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB