Nowoczesna stodoła

Ten parterowy bungalow, wybudowany w latach 70-tych w Pittem w Belgii, mieścił kompaktową przestrzeń mieszkalną z rzadko używanym garażem, który zajmował prawie jedną czwartą powierzchni domu. Właściciele wynajęli więc architektów ze studia WE-S architects, aby zaprojektowali dla nich przybudówkę, która powiększy powierzchnię domu, potrzebną dla powiększającej się rodziny.
TL House to dom parterowy wykończony od zewnątrz odsłoniętą cegłą, która dopasowuje budynek do otaczających go sąsiednich domów. Ostre prawo budowlane ograniczało możliwości powiększenia przestrzeni domu, więc architekci zaprojektowali przybudówkę, która stała się kontynuacją głównego budynku, zachowując wciąż jeden poziom mieszkalny oraz ceglastą elewację. Przybudówka mieści się w granicach narzuconych przez regulacje budowlane i otwiera się na kierunek wschód – zachód.
Od frontu zorganizowano zadaszoną część garażową, ale z tyłu stworzono osłonięty taras. W tym miejscu wysunięty dach osłania przestrzeń zewnętrzną domu przed silnym, zachodnim wiatrem. Wchodząc do środka, trafiamy do jasnych pomieszczeń zalanych naturalnym światłem. Białe ściany potęgują jeszcze wrażenie przestronności i światła. Drewniane panele ukrywają różne schowki i zachowują minimalistyczny efekt wykończenia, podczas gdy rośliny dodają wnętrzom odrobiny kolory. Przeszklone ściany i duże okna łączą wnętrza z przyrodą i wiejskim otoczeniem. W ten sposób architekci stworzyli dialog pomiędzy ogrodem, polami i przestrzeniami mieszkalnymi.
 
Lokalizacja: Pittem, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Johnny Umans

zdjęcia

Johnny Umans

komentarze

zobacz ten wpis na FB