Nowoczesna stodoła

Koncepcja miejskiej chaty jest efektem wspólnej fascynacji architekta i klienta, która wiąże się z pierwszymi kolonialnymi chatami dla robotników oraz ważną rolą, jaką odgrywają takie zabudowania w architekturze miejskiej w centrum miasta Christchurch w Nowej Zelandii. Tradycyjnie budynki te miały niewielkie rozmiary, ale były zaskakująco pojemne. Budowano je z podstawowych materiałów, jakie były dostępne w tamtym czasie.
Proces tworzenia tego projektu bazował na założeniu, by stworzyć mały, nowoczesny, wolnostojący domek dla młodej rodziny, który w przeciwieństwie do swych historycznych poprzedników, zwrócony będzie w kierunku północnym i będzie bardziej otwarty na otoczenie. Dom miał nawiązywać do swych kolonialnych korzeni, ale miał je jednocześnie adaptować do panujących tu warunków. Ze względu na dużą aktywność sejsmiczną rejonu musiał mieć solidną konstrukcję, a do tego miał mieć wyraziste linie i miał być niezbyt drogi w budowie.

Ze względu na małą działkę o długości 20 m i szerokości 10 m, prostokątny kształt tradycyjnego budynku został podzielony na dwie części, które są lekko przesunięte względem siebie. Te dwie formy obejmują wiatę samochodową od strony południowej  oraz zewnętrzną przestrzeń mieszkalną od północy, dzięki czemu wszystkie przestrzenie dzienne mają cały dzień odpowiednią ilość dziennego światła. Tylna część domu jest nieco uniesiona i została przykryta przezroczystym dachem, który tworzy osłonę dla samochodu i dla wejścia, pozwalając jednak na to, by delikatnie przenikały przez niego promienie słoneczne.

Wewnątrz zachowano tradycyjny korytarz wejściowy, który jest przestrzenią przejściową i wizualnie odgradza przestrzeń salonu od przestrzeni sypialni. Stromy dach dwuspadowy oraz wysokie sufity pozwalają stworzyć wrażenie większej przestrzeni, która wydaje się być większa niż skromne 80 m2 tego domku. Okna umieszczone wysoko w zachodniej ścianie wpuszczają do wnętrza późne, popołudniowe słońce.

Subtelne odniesienia do stylu kolonialnego są obecne w tym wnętrzu w wersji bardziej nowoczesnej. Pojawia się więc drewniana elewacja, a we wnętrzu znajdziemy drewniane podłogi z odzysku. Ciemna elewacja kontrastuje z jasnym, białym wnętrzem, które w całości wykończone jest w sposób monochromatyczny. Cała stolarka wykonana jest z jasnej, brzozowej sklejki, w tym także szafa, która oddziela korytarz wejściowy od przestrzeni salonu.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej