Nowoczesna stodoła

Ten dom znajduje się w Alentejo w Portugalii, na działce położonej około 10 kilometrów w głąb lądu od Oceanu Atlantyckiego.
Rejon ten jest pełen wzgórz, wiejskich krajobrazów i pięknych, starych dębów korkowych. Klimat jest suchy i łagodny.

Podstawowym założeniem tego projektu było stworzenie ustronnego ogrodu. Otaczające go mury mają około 5,5 m wysokości, aby zapewnić niezbędny cień. Całość została wykonana z betonu o odcieniu delikatnie czerwonawym.

Charakter całego kompleksu jest mocno zdefiniowany przez otaczające go mury, które tworzą wrażenie potężnych płatków, które otwierają się i zamykają w kierunku nieba i słońca. Sam dom jest dzięki nim niewidoczny z oddali, ponieważ powstał na jednym poziomie za otaczającym go wysokim murem.

Salon ułożony jest na końcu osi prowadzącej z północy na południe. Ma widok na basen oraz na płaski, równy krajobraz w oddali – dzięki otworze w południowym murze otaczającym ogród. Zaokrąglony korytarz pozwala mieszkańcom ukryć się w cieniu lub wejść do bardziej prywatnych pomieszczeń.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej