Nowoczesna stodoła

Nowoczesny dom z przeszkleniami o pełnej wysokości, które otwierają wnętrze na widoki otaczających dom drzew i morskich krajobrazów.
Willa Bergheimveien stoi na Snarøya przy wewnętrznej części zatoki Oslofjord. Właściciele chcieli zmodernizować swą posiadłość, by stworzyć dom, który dopasowany będzie do obecnych i przyszłych potrzeb całej rodziny.
Istniejący tu wcześniej dom został zbudowany w oparciu o modułowy system stworzony przez norweską firmę Moelven, projekt Skapa miał natomiast podkreślić jego pozytywne cechy. Studio skupiło się więc na odświeżeniu i podkreśleniu typowej, dwuspadowej formy domu. Usunięto okapy dachu i wymieniono deski na cedrowe, dzięki czemu osiągnięto bardziej prostą i współczesną estetykę.
- „Ukryte rynny i drobne zmiany stworzyły bardziej określony kształt, który reprezentuje architekturę naszych czasów inspirowaną codziennymi domami” – poinformowali przedstawiciele firmy.
Cedrowe obicie przechodzi na dach budynku, tworząc spójny wygląd, który pomaga połączyć modernizowany dom z nową konstrukcją, którą znalazła się z tyłu. W przybudówce urządzono dodatkową przestrzeń dzienną, która jest oddzielona od głównej części domu drewnianym tarasem i trawnikiem otaczającym basen. Ułożenie domu, garażu i przybudówki tworzy zadaszoną przestrzeń między budynkami, która jest idealnym miejscem do relaksu i wypoczynku na świeżym powietrzu.
- „Wybór materiałów i charakter projektu naśladują atmosferę głównego domu” – informują architekci nawiązując do nowych dodatków, ale konstrukcje są niższe i bardziej otwarte, „tworząc naturalną hierarchię”.
W każdym budynku powstały duże przeszklenia, które pomagają tworzyć wizualne połączenie z otaczającymi dom przestrzeniami zewnętrznymi, krajobrazem i piękną scenerią. Przesuwne drzwi w rogu przybudówki można otworzyć na taras przy basenie, a pomieszczenia dzienne w głównym domu i studio w części piwnicy otwierają się na tarasy z widokiem na morze.
Główna część domu ma teraz otwarty salon z kuchnią i jadalnią, a z wszystkich pomieszczeń można podziwiać otoczenie dzięki wstawieniu okien na pełną wysokość ścian. – „Zmieniony został wcześniejszy podział przestrzeni, który adaptowaliśmy do obecnego stylu życia” – piszą architekci.
Na przeciwnym końcu parteru znajduje się sypialnia główna oraz mniejsze sypialnie z łazienką. Schody prowadzą do piwnicy, gdzie zorganizowano studio, kolejne sypialnie i saunę. Nie zabrakło tu też miejsca na pomieszczenia techniczne.

Lokalizacja: Snarøya, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej