Nowoczesna stodoła

Ten prywatny dom wakacyjny stoi w pięknej okolicy na wybrzeżu Nowej Anglii w miejscowości Little Compton.
Niewielka przestrzeń zapewnia doskonałe właściwości termiczne, a architekci zadbali o to, by ją optymalnie wykorzystać.

Klient chciał mieć dom z 2 sypialniami i 2 łazienkami – coś co będzie idealne dla jego rodziny – ani odrobiny więcej, ani odrobiny mniej. Ważnym założeniem było też ograniczenie do minimum zużycia energii.

DOM PASYWNY.

Powstał projekt prosty, elegancki, z dwuspadowym dachem, zgodny ze standardami tzw. domów pasywnych. Połączenie wysokiej jakości izolacji, uszczelnień, odpowiednich okien oraz pozyskiwania ciepła słonecznego zredukowało zapotrzebowanie na dodatkowe ciepło do minimum, dzięki czemu dom może mieć minimalny system ogrzewania. Klienci, którzy mieli dotychczas duże, niezbyt energooszczędne domy, od razu zaakceptowali wszystkie normy związane z budownictwem pasywnym. Marzyli o przestrzeni, która w zimie nie będzie miała przeciągów i przez cały rok we wnętrzu będzie można utrzymać stałą, przyjemną temperaturę.

ESTETYKA.

Architekci zaplanowali tradycyjną formę domu z dwuspadowym dachem. Jego symboliczny kształt oraz zastosowany na zewnątrz czerwony kolor przenoszą się do wnętrza i widoczne są na ścianie w kuchni oraz na przeciwległej ścianie salonu. Wnętrze jest proste, świeże i minimalne.

ORGANIZACJA.

Układ domu został zaprojektowany zgodnie z planami właścicieli. Sypialnie znajdują się na dwóch różnych końcach domu i mają sporo naturalnego światła zarówno rano, jak i wieczorem. Przestrzeń środkowa jest otwarta i tu mieści się salon i kuchnia oraz jadalnia z wnęką, która jest wystarczająco duża, by pomieścić nie tylko rodzinę właścicieli, ale też przyjeżdżających często gości. Właściciele kochają kąpiele i dlatego mają piękny, przepełniony słońcem pokój kąpielowy, który przylega do sypialni głównej.

W domu znalazło się też miejsce na strych, gdzie chętnie po drabinie wchodzą dzieci, kiedy mają ochotę pobyć same, z dala od dorosłych.

WYKONANIE.

Duża ilość przeszkleń od strony południowej wpuszcza do wnętrza maksymalną ilość ciepła słonecznego w zimie, a podłoga z polerowanego betonu absorbuje ciepło i oddaje je później na całej przestrzeni. Szklane drzwi od strony północnej stanowią świetną izolację nie ograniczając pięknych widoków, a w lecie w razie potrzeby łączą przestrzeń wewnętrzną z zewnętrznym patio.

CERTYFIKATY.

Projekt uzyskał certyfikaty LEED GOLD, Energy Star i Passive House Standard.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 
więcej

zdjęcia

komentarze

Cegielnia Hoffmanowska - cegła ręcznie formowana:
<3
Paweł Kuliński:
Pełna kultura 😉
Adrianna Fokkens-Mielczarek:
Filip Fokkens
Małgorzata Dąbska:
Uwielbiam !
Sylwia Adrian Kutyła:
Wow❤
zobacz ten wpis na FB

zdjęcia

komentarze

Cegielnia Hoffmanowska - cegła ręcznie formowana:
<3
Paweł Kuliński:
Pełna kultura 😉
Adrianna Fokkens-Mielczarek:
Filip Fokkens
Małgorzata Dąbska:
Uwielbiam !
Sylwia Adrian Kutyła:
Wow❤
zobacz ten wpis na FB