Nowoczesna stodoła

PE House to projekt, który opierał się na pomyśle dzielenia jednego domu przez dwie rodziny.
Każda z rodzin ma swoje miejsca prywatne, ale niektóre części domu są wspólne.

Nieruchomość znajduje się w lesie w rejonie gór Tapalpa w Jalisco w Meksyku. Ułożenie domu na działce sprawia, że mieszkańcy mogą podziwiać widoczne przez okna góry oraz gęsty las, który rośnie w pobliżu. To właśnie topografia i duża ilość drzew rosnących na terenie działki były sporym wyzwaniem dla twórców tego projektu – tym bardziej, że właściciele zdecydowali o zachowaniu wszystkich drzew. Dom miał też  dopasować się do naturalnego spadku działki, co sprawiło, że zarówno z przestrzeni wspólnych na parterze, jak i z pokoi prywatnych ma piętrze można zejść bezpośrednio do ogrodu.

Na działce, która ma wielkość 1 hektara, znajduje się też niewielki pawilon dla gości, który sąsiaduje z głównym domem. Cały parter budynku obity jest kamieniem, który zmienia się wraz z upływem czasu, przyjmując różne kolory i zmieniając swą fakturę. Ten kamień wspiera konstrukcję stalową, która sięga najwyższego piętra, pozbawionego elementów konstrukcyjnych. Kolor cegły widocznej na ścianach zewnętrznych pasuje do koloru dachówki, która pokrywa całą połać dachu. Ciemny kolor tych materiałów został wybrany celowo, by absorbować jak najwięcej ciepła słonecznego, ze względu na brak bezpośredniego nasłonecznienia sporej części domu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia: Lorena Darquea





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej