Nowoczesna stodoła

Firma Vector Architects z Pekinu przekształciła dawną, niefunkcjonującą już fabrykę cukru w wyjątkowy hotel z oryginalnymi konstrukcjami murowanymi, które zostały zaprojektowane po to, by uzupełnić istniejącą tu architekturę przemysłową.
Hotel Alila Yangshuo znajduje się w górskim rejonie powiatu Yangshuo w południowej części Chin. Zajmuje on sporą działkę w przełęczy usytuowanej pomiędzy dwiema górami krasowymi, co sprawia, że miejsce to jest popularne wśród turystów, którzy chcą nacieszyć się bajeczną scenerią.

Architekci studia Vector Architects otrzymali trudne zadanie przekształcenia w nowoczesny hotel dawnej fabryki cukru, która powstała tu w latach 60-tych i stanowiła kompleks zabudowań ułożonych podłużnie w taki sposób, by ułatwiało to płynne ładowanie towarów na łodzie.

Projekt obejmował zachowanie istniejących budynków, które miały otrzymać jednak zupełnie nowe funkcje, oraz wprowadzenie nowych zabudowań, które miały stanowić dobre uzupełnienie dla industrialnej estetyki dawnych konstrukcji. Wnętrza zostały zaprojektowane przez Ju Bina z firmy Horizontal Space Design w taki sposób, by podkreślały połączenie starego z nowym.
Dawne budynki fabryki mieszczą teraz pomieszczenia funkcjonalne hotelu, w tym recepcję, kawiarnię, bar, wielofunkcyjny hall, galerię i bibliotekę. Wszystkie przestrzenie ułożone są wokół stawu i zalanego wodą placu, który znajduje się w centrum całego kompleksu. Wokół starej fabryki powstały nowe elementy, które mieszczą różnego rodzaju pokoje dla gości i apartamenty. Mają one formę budynków z dwuspadowym dachem, a wykorzystane materiały są spójne z istniejącą tu wcześniej architekturą.

„Staraliśmy się zachować maksymalną prostotę nowych budynków, by nie odwracały one uwagi od starej cukrowni swą przesadną geometrią” – informują przedstawiciele studia. „Aby stworzyć wrażenie spójności, zamiast zwyczajnie kopiować dawne materiały i tekstury, próbowaliśmy szukać niuansów, które pozwoliłyby na wykorzystanie bardziej nowoczesnych materiałów i metod budowalnych, zachowując jednak zabarwienie i wrażenie murarskie z dawnych czasów” – wyjaśniają architekci.

Nowe budynki zostały tak rozmieszczone, by goście czuli atmosferę ogrodu, po którym mogą się swobodnie przechadzać, ciesząc się piękną okolicą, widokiem na góry, stawy i bujną roślinność. Poszczególne przestrzenie łączą starannie wytyczone ścieżki, które tworzą wrażenie intymności i prowadzą w określone miejsce, takie jak basen znajdujący się w dawnym miejscu przeładunku łodzi, z widokiem na rzekę.

Lokalizacja: Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej