Nowoczesna stodoła

Architekci stanęli przed wyzwaniem, by wykorzystać istniejącą tu konstrukcję, która była w dobrym stanie, nadając jej zupełnie nowy charakter.
Hotel miał powstać dla miasta Castro, jego mieszkańców i gości, którzy przyjeżdżają tu zarówno jako turyści, jak i w podróżach służbowych. Działka znajduje się tuż przy drodze, jest do niej dobry dostęp i od początku była świetną lokalizacją na hotel. 
Architekci z firmy Ortúzar Gebauer Arquitectos wzięli pod uwagę potrzeby miasta oraz lokalizację działki, które były istotną częścią zamówienia na projekt. Pierwszy krok, jaki podjęli, wiązał się z ustaleniem wielkości pomieszczeń, które musiały mieć wygodne wymiary, ale też musiały umożliwić stworzenie odpowiedniej liczby pokoi, by budynek mógł generować odpowiednie zyski. Niezbędne było też stworzenie sali wielofunkcyjnej, w której można organizować spotkania, wystawy i konferencje. Właśnie w tym celu architekci zaprojektowali cafeterię/restaurację, która może wygodnie pomieścić wszystkich gości hotelowych, a którą uzupełnia duży taras, z którego można cieszyć się pięknymi i rozległymi widokami. To pomieszczenie pełni wielorakie funkcje i podobnie jak inne przestrzenie publiczne i usługowe, znalazło się na pierwszym poziomie budynku. Goście witani są w przestronnej, naturalnie oświetlonej przestrzeni, z dostępem od środka.
Na poziomie drugim architekci zaprojektowali poszczególne pokoje, do których wchodzi się z korytarza oświetlonego rozproszonym światłem. Nawet to miejsce wprowadza spokój, ciepło i zapraszającą atmosferę dla gości, zachęcając ich, by weszli głębiej. Same pokoje są wykończone naturalnie, schludnie i jasno. Każdy z nich jest pełen naturalnego światła, ponieważ architekci starannie rozplanowali okna i przeszklone drzwi.
Hotel z zewnątrz prezentuje się zgoła inaczej – ma surowy wygląd, który przypomina bardziej magazyn. W ten sposób architekci nawiązali do wiejskiego charakteru wyspy Chiloé oraz znajdujących się tam głównie budynków. Do konserwacji drewna wykorzystano mieszaninę smoły, dzięki czemu hotel niejako wtapia się w swoje naturalne otoczenie.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej