Nowoczesna stodoła

Miasto Dali w południowo-zachodnich Chinach może pochwalić się przepięknymi krajobrazami oraz bogatą kulturą. I właśnie wyjątkową scenerię tej działki wykorzystali architekci firmy Yueji Architectural Design Office tworząc w tym miejscu niepospolity projekt butikowego hotelu. 
Dali słynie m.in. z góry Cangshan, która ma 19 szczytów, wiecznie przykrytych śniegiem. Z tych 19 szczytów wypływa 19 górskich strumieni, które łączą się poniżej tworząc jezioro Erhai. To miejsce wielu Chińczyków uważa za synonim raju i niejeden marzy o tym, by tu zamieszkać lub przynajmniej wypocząć. Region słynie również z interesującej architektury, a przykładem tego może być właśnie Pure House Boutique Hotel, który został umiejscowiony tak, by z tyłu znajdowała się góra Cangshan, a od frontu rozpościerały się przepiękne widoki na jezioro Erhai i starożytne miasto Dali.
Projekt budynku został doskonale dopasowany do scenerii działki, łącząc się harmonijnie z tutejszą przyrodą. Stoi on u podnóża góry Cangshan, która na tej wysokości jest gęsto porośnięta i prezentuje pełną gamę zieleni, ciągnącej się w górę aż do chmur, które często zasłaniają zaśnieżone zbocza. Hotelowe domki zostały ułożone zarówno w poziomie, jak i w pionie. Stojąc na dachu jednego z budynków, który tworzy taras kolejnego apartamentu, można poczuć „spokój i wieczność”, patrząc w dal na znajdujące się poniżej jezioro i jego czystą wodę, po której powoli przesuwają się łodzie. Widok ten wielu osobom może kojarzyć się z pięknym obrazem, namalowanym ręką wybitnego artysty – i takie właśnie zamierzenie przyświecało architektom. Pure House oferuje bowiem wyjątkowe doświadczanie miejsca i przestrzeni, gdzie każde pomieszczenie ma swą narrację.
Wejście znajduje się w rogu budynku i niezbyt rzuca się w oczy. Trzeba zejść kilka stopni niżej i obok starego, wysokiego drzewa przejść do recepcji, która znajduje się w pobliżu basenu, działającego jak zwierciadło. Centralne lobby hotelowe ma podwójną wysokość i jest najważniejszą częścią całego parteru. W miejscu centralnym znajduje się ogromny, podwieszany kominek, wokół którego rozlokowane są inne przestrzenie publiczne. Zarówno z tyłu, jak i od frontu, lobby ma swoje zewnętrzne podwórza, przez które wpada do środka sporo światła. Dzięki nim można też podziwiać przepiękną scenerię tego miejsca.
Parter to głównie przestrzenie publiczne, ale znajdujące się powyżej trzy piętra to już tylko apartamenty gościnne. Każdy apartament ma ogromny taras i duże okna, które wprowadzają do wnętrza otaczające hotel widoki jeziora i gór. Takich apartamentów jest zaledwie trzynaście, choć cały hotel ma powierzchnię około 1500m2.

Lokalizacja: Dali, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

Yueji Architectural Design Office

zdjęcia

Arch-Exist, MConcept

architekci

Yueji Architectural Design Office

zdjęcia

Arch-Exist, MConcept

komentarze

zobacz ten wpis na FB