Nowoczesna stodoła

Poeta Shen Hui opisał kiedyś to miejsce w swym wierszu zatytułowanym „Pierwsza wizyta w Songyang” słowami: To jedyny Ogród Kwitnących Brzoskwini, wyjątkowa sceneria, której nie można spotkać w żadnym innym miejscu.
Tysiące lat później, w tym tajemniczym, spowitym mgłą „Ogrodzie” nadal kryje się ponad sto starych wiosek, a miejscem tym możemy zachwycać się również dzięki fotoreporterom z „National Geographic”. Redakcja magazynu nazwała tę okolicę ostatnim tajemniczym miejscem w południowej części rzeki Jangcy.
To właśnie w tym niezwykłym miejscu powstał równie niezwykły hotel o nazwie „Songyang Original Cottage”. Jest to drugi projekt tego typu opracowany przez firmę gad · line+ studio.
Hotel znajduje się w wiosce Langshu, obok miasta Sidu w chińskim hrabstwie Songyang. Teren hotelu znajduje się na różnej wysokości – od północy położony jest on wyżej, a na południu niżej. Różnica wysokości wynosi nawet do 50 m.
Projekt hotelu obejmuje w zasadzie typową górską osadę, której „90 % stanowią tereny górzyste, 5 % to strumienie i rzeki, a pozostałe 5 % to grunty orne”. Teren ułożony jest stopniowo, większość z chat zbudowanych z gliny była tu zupełnie zniszczona. Tylko nieliczne, oparte o stare drzewa, stanowiły świadectwo dawnych czasów.

Dzieło natury i człowieka

Wioska Langshu, którą teraz widzimy, jest pełna roślinności typowej dla tego górzystego terenu, osłonięta mgłą, pełna krzyżujących się tarasów i górskich chat. Prezentuje ona unikatowe piękno chińskiej wsi bez zbędnych dekoracji. Jednak wiekowe domy w górach, które pamiętają autentyczne życie swych mieszkańców, stają się rzadkością, ponieważ są niszczone lub stoją opuszczone ze względu na zmieniające się życie tutejszej ludności. Jak pokazują dane, w latach 2000 do 2010 blisko trzysta naturalnych wiosek uległo zupełnemu zniszczeniu ze względu na procesy urbanizacyjne i włączanie tych terenów w rejony miejskie. Z wiosek tych wyprowadziło się blisko milion mieszkańców.
Ten projekt – poza zapewnieniem mieszkańcom miasta, miejsca odpoczynku – miał też na celu ożywienie wioski Langshu i ochronę dawnej relacji między człowiekiem a przyrodą. Z tego powodu zespół architektów wielokrotnie odwiedzał wcześniej to miejsce, odtwarzając na mapach dawne drogi, tarasy i chaty. Ostateczny wygląd hotelu odzwierciedla właśnie te badania.
Projekt objął stworzenie trzech przestrzeni funkcjonalnych – terenu publicznego, pokoi gościnnych oraz jednorodzinnych domków. Poszczególne moduły powstały na oryginalnych platformach, które tworzą także poszczególne przestrzenie publiczne hotelu. Taki podział na strefy zapewnia nie tylko prywatność, ale też maskuje ogrom całego przedsięwzięcia.
W hotelu urządzono 33 pokoje, lobby, czytelnię, kuchnię i jadalnię oraz basen. Całość wygląda jednak jakby wyrastała z góry, łącząc się z naturą z każdej możliwej strony. W ten sposób stworzono serię tarasów widokowych i przestrzeni, które zapewniają poczucie odosobnienia, spokoju i współistnienia z dominującą w tym miejscu przyrodą.

Lokalizacja: Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Xuguo Tang Guangkun Yang

komentarze

zobacz ten wpis na FB