Nowoczesna stodoła

Norweskie studio architektoniczne Rever & Drage przygotowało niezwykły projekt o nazwie „Dom 1/3”, czyli budynek, którego jedna z trzech części to rzeczywiście dom, a dwie pozostałe stanowią pustą przestrzeń.

Właścicielami tej dwupoziomowej nowoczesnej STODOŁY jest młoda para pochodząca z rejonów wiejskich Norwegii. Ponieważ małżeństwo miało ograniczony budżet, stać ich było wyłącznie na mały dom tylko dla nich. Chcieli jednak mieć budynek, który łatwo będzie można powiększyć w przyszłości, kiedy rozrośnie się ich rodzina. Firma Rever & Drage zaproponowała więc oryginalne rozwiązanie – stworzenie konstrukcji większego domu, ale pozostawienie jej w tej chwili pustej w dwóch trzecich.
„Prosty i ekonomiczny koncept polegał na tym, że właściciele zbudują teraz taką część domu, na którą ich stać, a reszta będzie stanowiła potencjał dla tego co może się zdarzyć w przyszłości” – wyjaśniają architekci Tom Auger, Martin Beverfjord i Eirik Lilledrange. – „Wydłużając tylko dach na etapie projektu zdecydowanie zredukowaliśmy ilość prac niezbędnych do stworzenia przestrzeni, którą potrzebują na tę chwilę, a pozostała przestrzeń pod dachem to otarte możliwości”.

Ten projekt musiał uwzględnić jeszcze jedną problemayczną kwestię, którą rozważyć musieli architekci. Mąż chciał, by dom był przytulny, podczas gdy jego żona, która poluje na jelenie, potrzebowała praktycznej przestrzeni, gdzie będzie mogła przechowywać broń i inny sprzęt myśliwski. Temu celowi służy właśnie osłonięta „weranda”, która nie wpływa na komfort przestrzeni typowo domowych. Osłonięte miejsce można też wykorzystać w różnych innych celach np. jago garaż lub miejsce imprez dla większej liczby gości. 

Wizualnie te dwie części budynku o powierzchni w sumie 100m2 wyraźnie się różnią. Część domu jest bardzo tradycyjna z oknami po każdej stronie, a z kolei weranda ma bardzo nowoczesny charakter. Zamiast tradycyjnych wycieć w ścianach, tu wejścia mają kształt trójkątny. Kontrast jest też widoczny w wykończeniu samej elewacji. Część stała nowoczesnej STODOŁY ma pionowo ułożone deski w jaśniejszym odcieniu brązu, podczas gdy druga część ma deski ułożone poziome i mają one ciemnobrązowy kolor.

„Ze względu na prosty projekt, budynek wydaje się być nieco abstrakcyjny” - mówią architekci. - „Ale jedną z najciekawszych jego cech jest to, że w przyszłości może on zacząć przypominać całkowicie tradycyjny, wiejski dom typowy dla tego rejonu. Wystarczy tylko wykorzystać to co teraz jest potencjałem”.

W ten sposób coś co zaczęło się jakoś niestandardowy projekt może stopniowo zamienić się w bardziej tradycyjną architekturę norweskiej gminy Sunndal. nowoczesna STODOŁA stoi w maleńkiej miejscowości, która otoczona jest górami. Podobniej jak wiele innych budynków w tej okolicy, także Dom 1/3 ma drewnianą konstrukcję, ale architekci zdecydowali się wykorzystać w tym przypadku drewno klejone, które ma lepsze właściwości konstrukcyjne. Wnętrze zaprojektowano wokół „ciepłego rdzenia” domu. Na parterze kuchnia i części wspólne otaczają pomieszczenie z pralnią. Na piętrze sypialnia, garderoba, pokój wypoczynkowy oraz telewizyjny zorganizowane są wokół łazienki.

Lokalizacja: Sunndal, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej