Nowoczesna stodoła

Ten dom stoi na ustronnej, pełnej krzewów i drzew działce, a jego projekt nawiązuje do unikatowej, nowozelandzkiej typologii wiejskich chat. Jego prostota jest więc jedną z kluczowych cech i z tego powodu dom składa się z jednego elementu, który służy jako miejsce do wypoczynku dziennego, gotowania i jedzenia, a przylegająca do niego część, przypominająca przybudówkę, mieści sypialnie i przestrzenie użytkowe. Przestrzenie wspólne są otwarte i współdzielone, czym wyraźnie odróżniają się od pomieszczeń prywatnych, bardziej zamkniętych. 
Wchodząc do tego domu ma się wrażenie silnego połączenia poszczególnych pomieszczeń oraz wnętrza z otoczeniem zewnętrznym. Salon otwiera się całkowicie na dwie strony, co daje poczucie stworzenia dodatkowego „pomieszczenia zewnętrznego”, a kominek i wanny znajdujące się na tarasie wyprowadzają część codziennych czynności z domu na zewnątrz.

Wykorzystanie pozyskiwanego lokalnie drewna cyprysowego zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz domu, pasywne systemy ogrzewania i wentylacji oraz doskonałe ocieplenie sprawiają, że cały dom ma niski wpływ na otaczające go środowisko. Naturalne, surowe materiały sprawiają, że budynek łączy się mocno ze swoim otoczeniem, podczas gdy galwanizowane żelazo wzmacnia zamierzoną estetykę wiejskiej chaty w nowoczesnej interpretacji.

Wnętrze domu łączy surowe, proste drewno z czystymi, białymi, kanciastymi powierzchniami. Architekci ograniczyli detale, krzyżując drewno z białymi powierzchniami w sposób możliwie prosty, skupiając się jednak na wysokiej jakości wykonania i wykończenia.

Zastosowana paleta kolorów jest mocno ograniczona, łącząc ciepłe, olejowane drewno cyprysowe z surowością matowych, białych powierzchni, podczas gdy matowo-czarne lampy współgrają ze stolarką okienną i drzwiową. Prostota palety barw daje poczucie spokoju, którego poszukiwała zabiegana, młoda rodzina.

Lokalizacja: Puhoi, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej