Nowoczesna stodoła

Firma Platform 5 Architects zaprojektowała nowy, rodzinny dom w Norfolk. Budynek zastąpił stojący tu wcześniej bungalow.
Dom ma pochylony dach, a tuż obok stoi osobna szopa na łodzie. Działka znajduję się nad ustronnym, uroczym stawem, co sprawia, że dom jest również chętnie wynajmowany przez turystów.

Zbliżając się w kierunku zabudowań, widzimy szopę na łodzie, która stoi po lewej stronie głównego budynku, obitego gontem.

Wchodząc do środka, otwiera się przed nami biały jasny przedpokój, w którym dominują czarno-białe, drewniane schody. Do salonu prowadzą duże, przesuwne drzwi w stylu stodoły.

W części centralnej domu znajduje się duża kuchnia oraz jadalnia z pięknym, drewnianym stołem. Tuż za jadalnią jest jeszcze taras, który zawieszony jest nad stawem i ma miejsce do cumowania łódki.

Wewnątrz tuż obok jadalni znajduje się kuchnia z czarnymi szafkami i dużą, jasną wyspą z otwartymi półkami.

Z kuchnią i jadalnią sąsiaduje salon o podwójnej wysokości. Duże okna naśladują linię dachu i zapewniają wnętrzu ogromną ilość światła dziennego.

Salon ma dwie osobne części – część do relaksu z kanapą, która zwrócona jest w stronę stalowego kominka. Za nim ukryta jest z kolei biblioteka z wbudowanym łóżkiem i prostym biurkiem. Ściana za kominkiem ukrywa też wbudowane w nią półki na książki.

Po przeciwnej stronie domu znajduje się jedna z sypialni, z której można podziwiać urok stawu z pomostem dzięki dużym oknom sięgającym od podłogi aż po sufit.

W łazience na ścianach ułożono pionowo duże, białe płytki, które sprawiają wrażenie, że całe pomieszczenie jest wyższe. Tam również nie brakuje okna z widokiem na staw i zarośla, więc nawet siedząc w wannie można doceniać urok okolicy.

Na górę prowadzą spiralne schody tuż obok wejścia głównego do domu. Na piętrze znajduje się gabinet oraz kolejna sypialnia i łazienka.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej