Nowoczesna stodoła

Terakotowe płytki zdobią ten dom na belgijskiej farmie, aby dopasować go do tradycyjnej architektury wiejskiej tego regionu, „bez najmniejszej ambicji, by być trendy”.
Belgijskie studio Pascal François Architects zaprojektowało oryginalny dom, który stanął obok stodoły w pobliżu wioski Olmen, która oddalona jest o około 40 mil od Antwerpii. Dom stanął na miejscu starego budynku, który kiedyś jednym końcem był połączony ze stodołą. 
„Nowoczesny budynek w typie stodoły” zwany jest Olmen i wyłożony jest od spodu aż po sam dach rzędami płytek o długości 50 cm, które ukrywają też rynny i nadają całości jednolity wygląd. Z takiej elewacji wystają „pudełka miedziano-szklane”, tworząc wykusze i balkony. W fasadzie umieszczone są również dębowe framugi okienne.
Ze względu na bliskość dwóch budynków powstała osłonięta przestrzeń zewnętrzna, która obejmuje dwa wyłożone drewnem tarasy, wyposażone w meble z metalu i drewna.
„Nowy budynek jest w pewnym sensie nieprzyległy do istniejącej tu wcześniej stodoły, tworząc dzięki temu przestrzenie zewnętrzne w formie dwóch tarasów” – wyjaśnia François, dodając, że całość uzupełnia poprzecznie ułożona stajnia dla koni.
Przejście z zaokrąglonymi otworami łączy dwa budynki, a otwory w ścianie pozwalają zajrzeć do starej stodoły z drewna i cegły, która została odnowiona i zamieniona w garaż oraz szopę na drewno. Duże, dębowe drzwi otwierają metalowy korytarz na wnętrze domu, w którym dominuje drewno dębowe. Na parterze znajduje się kuchnia i salon z dębowymi szafkami oraz marmurowymi wykończeniami.
„Właściwe materiały podkreślają lokalny charakter budynku. Surowe, ascetyczne materiały, szczególnie drewno dębowe, wzmacniają harmonię” – wyjaśnia architekt. „Oryginalny, ale zbilansowany projekt charakteryzuje integralność, bez najmniejszej ambicji, by być trendy” – dodaje.
Wzdłuż jednej strony jadalni biegnie długie, panoramiczne okno, zwracając uwagę na pole lawendy i nowy budynek stajenny z asymetrycznym metalowym dachem.
Duży apartament gościnny w piwnicy jest doświetlony dzięki serii świetlików i ma dostęp do ogrodu. Dwie sypialnie główne znajdują się pod spadzistym dachem na pierwszym piętrze. Każdy poziom przecina na dwie części centralny element, który mieści łazienki, schody i windę.

Lokalizacja: Olmen, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB