Nowoczesna stodoła

Black Timber House to współczesny dom ekologiczny, znajdujący się w samym sercu Parku Narodowego South Downs w miejscowości Rodmell w angielskim hrabstwie East Sussex.
 
Architekci z firmy HAPA Architects zaprojektowali dwie, połączone ze sobą formy, które tworzą interesujące zadaszenia i przestrzenie dachowe. Nowoczesna weranda została wykończona naturalnym, jasnym  drewnem, ale pozostała część zewnętrzna domu została obłożona czarnymi deskami, ułożonymi w pionie lub poziomie. To czarne drewno nawiązuje do lokalnej architektury wiejskiej z tego regionu, tworząc jednak bardziej nowoczesną estetykę w stylu klasycznej stodoły. Wewnątrz wykorzystano wysokość dachu, dzięki czemu miejscami powstały przestrzenie o imponującej wysokości. Nad schodami znajduje się długie przeszklenie, które wprowadza do środka fantastyczną grę światła i cienia.
W projekcie Black Timber House wykorzystano naturalne materiały, w tym palone deski modrzewiowe i naturalny łupek, którym przykryto całą powierzchnię dachu. Z zewnątrz dom jest ciemny, ale wnętrze tworzy kontrast, zaskakując przestrzenią i światłem.
 
Architekci skupili się też na tym, by maksymalnie zredukować zapotrzebowanie na energię w nowym budynku, stosując się do wszelkich wymogów związanych z ekologicznym budownictwem. Dom wyposażono w powietrzną pompą ciepła, którą zintegrowano z ogrzewaniem podłogowym oraz odpowiednią wentylacją mechaniczną wspomaganą przez system odzyskiwania ciepła. Projekt stosuje się do zasad tzw. pasywnych budynków słonecznych, ma odpowiednią izolację oraz najwyższą klasę szczelności.

Lokalizacja: Rodmell, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej