Nowoczesna stodoła

Absolwenci Uniwersytetu Yale ukończyli prefabrykowany budynek w New Haven z dwoma mieszkaniami, które będą wynajmowane osobom borykającym się z problemem bezdomności.
Dom o powierzchni 92 m2 stanął na wąskiej działce miejskiej. Obity jest barwionym na biało drewnem cedrowym i ma stromy, dwuspadowy dach. Wystające okna symbolizują gest wobec okolicy oraz „równowagę między potrzebą otwartości i prywatności”. 
Budynek ma prostokątny kształt i mieści studio, które znajduje się na parterze oraz dwie sypialnie, które zajmują zarówno parter, jak i piętro. Pomieszczenia są wypełnione światłem, mają wysokie sufity, betonowe i drewniane podłogi oraz wbudowane szafki z drewna. Część z wystających okien jest na tyle głębokich, że można w nich usiąść.
Od frontu wzdłuż domu umieszczono długą donicę, która jest pełna roślinności i odgradza budynek od ulicy. Kilka schodów prowadzi do centralnego przejścia, tzw. breezeway, który oddziela dwa mieszkania.
Budynek został zaprojektowany przez studentów, w ramach programu o nazwie „Jim Vlock First Year Building Project” stworzonego w 1967 roku. Kurs obejmuje zaprojektowanie i budowę niedrogiego domu w New Haven, gdzie znajduje się Uniwersytet Yale. Studenci pierwszego roku architektury obowiązkowo uczestniczą w programie w ramach swoich uniwersyteckich zajęć.  
Projekt z 2017 roku był już 50-tym projektem ukończonym w ramach tego programu. „Wierzymy, że architekci i projektanci mają do odegrania ważną rolę w sprawach, które są istotne dla naszych czasów, wśród których jest też brak niedrogich domów i uczynienie naszych miast bardziej jednolitymi” – mówi dziekan Yale School of Architecture, Deborah Berke. „Mam nadzieję, że ten projekt pomoże w dalszym dialogu dotyczącym tych kwestii w New Haven.”
Zeszłoroczny projekt był pierwszym domem, który powstał w ramach 5-letniego partnerstwa z miejscową organizacją nonprofit Columbus House, która pomaga bezdomnym ludziom. Organizacja charytatywna wybierze mieszkańców do nowego domu – jedna osoba zamieszka w studio, a mała rodzina wprowadzi się do części z dwiema sypialniami. Organizacja pomoże też pokryć częściowo koszty czynszu, ale część będzie opłacana przez samych mieszkańców.
Studenci mieli zaprojektować „opłacalny, elastyczny projekt, który opiera się na powtarzalności materiałów, środków i metod budowy” – czytamy na stronie internetowej programu. Prace rozpoczęły się na wiosnę zeszłego roku, a studenci pracowali nad projektem w dwóch grupach. Ostatecznie został wybrany jeden z nich i prace zaczęły się latem, a ukończono je jesienią.

Lokalizacja: New Haven, Connecticut, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej

zdjęcia

Haylie Chan i Zelig Fok

zdjęcia

Haylie Chan i Zelig Fok

komentarze

zobacz ten wpis na FB