Nowoczesna stodoła

Głęboko w lesie w prowincji Quebec w Kanadzie firma Appareil Architecture wybudowała czarny dom z pasującą do niego leśną chatką. Obydwa budynki połączone są drewnianym, zewnętrznym tarasem.
Cały projekt “Chalet Grand-Pic” składa się z dwóch konstrukcji – jednej większej, a drugiej mniejszej. Wszystkie ściany obite są blachą falistą pomalowaną na czarny, błyszczący kolor, a dachy wykończono blachą w kolorze ciemnej szarości. Tarasy łączące oba budynki wzniesiono nieco powyżej ziemi i wykonano je z pięknego, cedrowego drewna. Taras przy głównym domu można wykorzystać na spotkania towarzyskie przy grillu, a pozostała jego część służy za ścieżkę pomiędzy konstrukcjami.
Za projektem stoi firma z Montrealu, Appareil Architecture, a dom znajduje się w głębi lasu w górskim rejonie Austin, który graniczy z amerykańskim stanem Vermont.
„Zanim jeszcze zaczęliśmy wyobrażać sobie ten projekt, naszym celem było to, by dać się poprowadzić i zainspirować cechom charakterystycznym tego terenu” – wspominają architekci. Cały region jest porośnięty gęstymi lasami, a w pobliżu znajduje jezioro polodowcowe Memphremagog. „To doświadczanie terenu od samego początku pozwoliło nam dostrzec cały potencjał miejsca i wszystkich jego zalet.”
Okolica miała duży wpływ na organizację całego projektu. Parking znalazł się na peryferiach działki, a do domu dochodzi się leśną ścieżką prowadzącą między drzewami. Ścieżka ta wije się aż do drewnianego tarasu wokół domu.
Główna część domu ma dwa poziomy i znajduje się tam m.in. foyer, mała łazienka, otwarta kuchnia, jadalnia i salon.
„Właściciele chcieli mieć ciepłą przestrzeń dla rodziny i gości, która będzie pasowała do otoczenia. Przestrzeń, która oddycha świeżym powietrzem i czerpie z niego wszystko co najlepsze” – wyjaśniają przedstawiciele firmy, którzy zaaranżowali wnętrze wokół konstrukcyjnego „rdzenia” domu pokrytego sklejką, którą wykorzystano też na innych powierzchniach, nawiązując do wiecznie zielonego i naturalnego otoczenia. „Tekstura drewna na wszystkich ścianach i sufitach nawiązuje też do architektury lokalnej tego regionu” – dodają architekci.
Szafki kuchenne i blaty są wykończone na biało, podczas gdy dodatki podkreślono czernią. Wiszące lampy w salonie, kuchni i przy schodach zostały zaprojektowane przez kanadyjską markę z Montrealu, Hamster.
Na końcu salonu znajduje się potężna, przeszklona ściana, a sam salon został wypełniony dużą, szarą sofą. Przy oknie znajduje się kominek, który w chłodne wieczory tworzy we wnętrzu ciepłą, przytulną atmosferę.
Mały domek obok służy jako dodatkowa przestrzeń do przechowywania, a obok niego znajduje się jeszcze zewnętrzny prysznic na bardziej upalne dni.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB