Nowoczesna stodoła

Projekt tego domu w Słowenii opiera się przede wszystkim na zasadach lokalnej architektury. Szanuje on morfologię i tradycję budowlaną regionu, nawiązując do przeważających tu dwuspadowych dachów i doceniając tutejsze parametry wolumetryczne i materialne. Z drugiej jednak strony, dom ten ma cechy transformacji typologicznej, które wynikają z upodobań użytkowników.
Kuchnia z pięknym, wielofunkcyjnym piecem opalanym drewnem odgrywa ogromną rolę w życiu prywatnym i społecznym pary mieszkającej na wsi. Centralnie położony komin tego pieca miał wpływ na cały koncept domu, określając ułożenie poszczególnych przestrzeni i specyficzną przestrzeń krzyżową budynku. Dwuspadowy dach jest oryginalnie rozsunięty na samym środku, tworząc świetlik ciągnący się wzdłuż domu i zapewniający naturalne światło dla najważniejszych dla rodziny pomieszczeń.

nowoczesna STOODŁA położona jest na granicy wioski Logatec w Słowenii, ale swym wyglądem wyraźnie nawiązuje do stojących w pobliżu drewnianych stodół, które obite są ciemnym drewnem. Nowy budynek ma jednak swoją tożsamość, która celowo odróżnia go od jego klasycznych sąsiadów i w ciekawy sposób łączy go z pobliskim, XVI-wiecznym kościołem, tworząc między tymi budynkami specyficzny dialog.
Olejowane deski modrzewiowe stanowią pełne wykończenie zewnętrzne domu, czym nawiązują on do tradycyjnych, tutejszych stodół. Drewniane obicie dachu celowo miało zapewnić ciągłość ciemnego materiału przechodzącego z fasady na cały dom. Gruba ściana zewnętrzna integruje różne przestrzenie do przechowywania oraz małe nisze okienne, które wprowadzają światło do wnętrza i poszerzają widoki na otoczenie.

Wybór materiałów widoczny we wnętrzu domu odpowiada na „możliwości dotykowe” mieszkańców. Olejowany dąb został wykorzystany na wszystkich powierzchniach, których można dotknąć, podczas gdy konstrukcja dachu wykonana jest ze zbrojonego betonu, który prezentuje ślady drewnianego szalunku, zapewniając ciągłość wewnętrznych tekstur.

Przebywając w tym wnętrzu, wzrok nieświadomie wędruje wyżej, dostrzegając kolejne materiały zastosowane w projekcie. Przenosząc wzrok na samą górę, można docenić też świetlik, który sprawia, że niebo staje się stałą częścią codziennego życia mieszkańców tego domu.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej