Nowoczesna stodoła

Ten jednorodzinny dom powstał w szwajcarskim Genolier, w okolicy, która podlega restrykcyjnym obostrzeniom budowlanym. Jest on luźną, nowoczesną interpretacją typowej, miejscowej architektury.
Dostosowanie projektu domu do miejscowej topografii odwraca jego niektóre funkcje, przełamując znane wcześniej schematy.
Do przestrzeni dziennych można dostać się z górnej części działki i właśnie ta część domu zapewnia mieszkańcom najpiękniejsze i najpełniejsze widoki na Alpy i Jezioro Genewskie.
Poziom środkowy zawiera sypialnię główną oraz sypialnię dzieci, a z zewnątrz otoczony jest tarasem. Od strony ogrodu można wejść na najniższy poziom budynku, gdzie znajduje się m.in. basen i warsztat.
Ten jednorodzinny dom jest dosłownie połączony z otaczającym go terenem, dopasowując się do topografii działki. Architekci pozwolili sobie na zabawę percepcją i złudzeniami. Tematem przewodnim dla tego projektu było stworzenie relacji między mieszkańcami a odległym krajobrazem (jezioro i góry) oraz umiejscowienie jej w miejscowym kontekście (ogród, taras i weranda). 

komentarze

zobacz ten wpis na FB