Nowoczesna stodoła

Cross House to dom, który powstał dla powieściopisarza marzącego o tym, by mieszkać w odizolowanym od sąsiadów domu, w spokojnej okolicy otoczonej zielenią.
Takie marzenie nie łatwo zrealizować na przedmieściach Tokio, ale zleceniodawca zdołał znaleźć małą działkę położoną na pasie zieleni na brzegu rzeki.
Po trzech stronach działki znajdują się osłonięte drzewami ścieżki dla pieszych, które oddzielają dom od sąsiadów. Po czwartej stronie znajduje się cicha uliczka, typowa dla dzielnicy mieszkalnej. Drzewa i porastające je liście tworzą wrażenie odosobnienia, choć w rzeczywistości ścieżki dla pieszych są często uczęszczane. Niewielkie rozmiary działki oznaczały, że piesi będą przechodzić zaledwie kilka kroków od powstającego w tym miejscu domu. Sporym wyzwaniem dla architektów było więc uzyskanie odpowiedniej prywatności bez zamieniania budynku w bezokienny bunkier.

Architekt Yukio Asari z Love Architecture zaproponował obrócenie domu tak, by stanął on po przekątnej działki. Zlikwidowano cztery rogi budynku tworząc rozkład domu na planie krzyża z maleńkimi ogrodami dookoła. Odsunięcie domu od ścieżek oraz ograniczenie elewacji głównej sprawiło, że dom wygląda na mniejszy i nie narzuca się przechodniom. Aby jeszcze bardziej zminimalizować jego wizualny wpływ na otoczenie, architekci zdecydowali się na elewację z naturalnego drewna.

Wszystkie okna zostały umieszczone w usuniętych narożach domu tak, by wychodziły na małe ogródki. Żadne z nich nie znajduje się w fasadzie głównej budynku, a taki zabieg sprawia też, że większość z nich jest umieszczona w części narożnej pomieszczeń, ograniczając to co widać na zewnątrz. Wpadające do wnętrza światło delikatnie odbija się w pomieszczeniach, tworząc przytulną atmosferę. Korytarze kończą się oknami, dzięki czemu mieszkańcy mają ciągły widok na rosnące kilka kroków dalej drzewa, przechodząc między poszczególnymi pomieszczeniami.

Na piętrze domu o powierzchni 126 m2 znajdują się trzy sypialnie. Na parterze jest pokój urządzony w stylu japońskim, wyłożony matami tatami. Można go wykorzystywać jako czwartą sypialnię, choć jest raczej wąski. W przyszłości jest możliwość powiększenia go o wnękę na szafy od strony korytarza.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej