Nowoczesna stodoła

W miejscu skromnego, kamiennego domu z sąsiadującą stajnią powstała mała, swobodnie rozrzucona „osada”, na którą składają się dwa budynki mieszkalne oraz mała szopa. Całość osadzona jest na skraju lasu, co nadaje działce spokojny, relaksujący charakter.
Architekci, zainspirowani „genius loci”, na nowo zinterpretowali tradycyjne, wiejskie budynki z drewna. Przykładem tego jest optyczna transparentność pionowej elewacji zabudowań gospodarczych, którą tu zastosowano w projekcie fasady, za którą kryje się wejście. Drzwi garażu zostały „zlane” z elewacją i w zasadzie trudno je dostrzec. Samochód znika więc z oczu wraz z wszystkimi elementami, które zwykle się z nim kojarzą.
Jeden z architektów, Tom Lechner, ocenia współczesną interpretację historycznych tradycji „nie tylko jako aspiracje, ale też jedyną poprawną odpowiedź na rozwój tego rodzaju projektów w rejonach wiejskich”. W tym przypadku zasadę tę zastosowano do drugiego domu właściciela, który ma sporą rodzinę. Miał to być dom, który będzie przeciwwagą dla miejskiego życia rodziny – „miejsce ucieczki i wiejskiej tożsamości”, gdzie „każdy może być szczęśliwy, odprężony i gdzie można naładować baterie”.
Właśnie taką atmosferę tworzy dom główny oraz sąsiadujący z nim domek dla gości. Wewnątrz zastosowano deski z drewna jodły pospolitej, które z prostymi, szlifowanymi podłogami łączą się tworząc przestronne, ciepłe pomieszczenia. Starannie przemyślane okna i drzwi zapraszają do środka krajobrazy i widoki oraz otwierają wnętrze na nierówny krajobraz. Optymalne wykorzystanie lokalizacji na zboczu oraz pochyłe dachy wprowadzają różnorodność w przestrzeniach i pozwalają lepiej wykorzystać wnętrza.

Lokalizacja: Lengau, Austria
Powierzchnia: 205 m2
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

wortmeyer photography

architekci

zdjęcia

wortmeyer photography

komentarze

zobacz ten wpis na FB