Nowoczesna stodoła

Dom FG, zaprojektowany dla młodej rodziny, stoi na lekko obniżonej działce w południowej części miasta Borgo Valsugana we Włoszech.

Najbliższy teren działki wykorzystywany jest do zabawy i odpoczynku przez trzy powiązane ze sobą rodziny, więc jest zielony i dobrze zadbany. Z terenu wspólnego wszyscy mieszkańcy mogą podziwiać widoki na otaczające ich góry oraz Castel Telvana. Dzięki dobrym wzajemnym relacjom, udało się tu stworzyć miejską „oazę”, którą wykorzystali także architekci firmy BURNAZZI FELTRIN ARCHITECTS, opracowując swój projekt.

Drewniany, prefabrykowany i energooszczędny dom ma racjonalny układ wnętrz i duże okna, które wprowadzają do środka naturalne światło i oczywiście widoki. Na dwuspadowym dachu zamontowano panele słoneczne, które, dzięki odpowiednim systemom, zapewniają mieszkańcom ciepłą wodę. Panele mają taki sam kąt nachylenia co dach, dzięki czemu nie widać ich od dołu. Najciekawszym jednak elementem zewnętrznym budynku są modrzewiowe listwy, które zostały wykorzystane na elewacji całego budynku, czym wyróżniają go od swojego sąsiedztwa.
Wewnątrz domu architekci stworzyli dużą przestrzeń dzienną, w której spotkać mogą się cztery rodziny. Miejsce to doskonale nadaje się na wspólne obiady, zabawy i pogawędki. Celem było stworzenie przestrzeni, która będzie gościnnie witała wszystkich domowników i gości, umożliwiając im jednoczesne podziwianie górskich krajobrazów. Cel ten został osiągnięty dzięki stworzeniu osłoniętej werandy przy wejściu, która nie tylko wita wchodzących, ale też zapewnia im osłonę przed słońcem lub deszczem. Poza tym wyłamująca się z bryły budynku weranda pomaga zredukować wizualny wpływ frontu domu na otoczenie.

Patrząc na cały układ projektu można zauważyć jego prostokątny kształt, który obejmuje nie tylko przestrzenie dzienne, takie jak salon, biuro, łazienkę, garaż, ale też osłonięte przestrzenie zewnętrzne oraz mały ogród znajdujący się od strony północnej. Jednolity charakter budynku podkreśla drewniana elewacja, która wiąże wszystkie elementy w spójną całość, kryjąc też aluminiowe rynny i odpływy.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej