Nowoczesna stodoła

Chilijskie studio architektoniczne Apio Arquitectos nawiązało do drewnianych stodół tworząc dom z dwuspadowym dachem i elewacją z szarej blachy połączonej z jasnym drewnem sosnowym.
Dom nad jeziorem Calafquen znajduje się w regionie Los Ríos na południu Chile. Miejsce to usiane jest jeziorami, a wiejska okolica pełna jest niskich grani, które „wydają się być izolowanymi modułami przecinającymi ziemię”. Dom służy jako całoroczne miejsce wypoczynku dla rodziny.
Zespół architektów, który planował projekt, wzorował się na tutejszej, tradycyjnej architekturze.
„Jako inspirację wzięliśmy stare, typowe budynki lokalne: drewnianą stodołę, która jest częścią scenerii południowego Chile” – wyjaśniają przedstawiciele studia, które ma swą siedzibę w Santiago. „To prosty i neutralny moduł, który nie modyfikuje krajobrazu”.  
Dom o powierzchni 480 m2 składa się z dwóch sąsiadujących ze sobą elementów – mniejszego i większego – z dwuspadowymi dachami.
„Metalowe obicie wybraliśmy ze względu na późniejszą konserwację i jego wydajność, a dzięki temu kontrastuje ono mocno z laminowanymi, sosnowymi belkami oraz wykończeniem wnętrza” – wyjaśniają architekci.
Sosnę zastosowano wewnątrz do wykończenia odsłoniętych belek, kolumn, podłóg i ścian. Futryny okienne i drzwiowe zostały natomiast dla kontrastu wykończone na czarno.
Na parterze domu mieści się część dzienna oraz dwie sypialnie, przestrzeń do pracy oraz garaż. Część wyższa to cztery dodatkowe sypialnie.
Rząd kwadratowych świetlików wprowadza do wnętrza naturalne światło, a duże przeszklenia od podłogi po sufit otwierają dom na piękny krajobraz i widoczny w dali aktywny wulkan.
 „Eleganckie wnętrza, które powstały dzięki wykorzystaniu wyłącznie drewnianej konstrukcji, nawiązują do otoczenia, również dzięki bezpośrednim widokom na krajobrazy i wulkan Villarica” – informują architekci.
Pomieszczenia mają oszczędną ilość detali i mebli, w tym czarne krzesła w jadalni i białą sofę.

Lokalizacja: Los Ríos, Chile
Powierzchnia: 480 m2
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB