Nowoczesna stodoła

Projektowanie na Sardynii oznacza nie tylko dopasowanie się do krajobrazów pełnych śródziemnomorskiej roślinności, błękitnych lagun i skalistych nabrzeży, ale też starożytnych tradycji elementarnych zabudowań i wiejskiej architektury. „Io Stazzo” to kamienny dom, w którym pojedyncze pomieszczenia układają się w liniową sekwencję, a każda z nich otwiera się na swe otoczenie. 
Dom o powierzchni 160 m2 leży zaledwie 200 m od morza i jest nowoczesną interpretacją typowych, wiejskich zabudowań, jakie spotkać można było od lat w regionie Gallura. Podobnie jak starożytne „stazzi”, położone w dominującym punkcie wzgórza na wybrzeżu, tak i ten budynek znajduje się w pobliżu laguny i plaży, a jego lokalizacja zapewnia mieszkańcom nieprawdopodobnie piękne widoki na okolicę.
Podział domu na kilka elementów oraz oddzielenie niektórych z nich pozwoliło architektom „uchwycić” krajobraz miejsca, tworząc też przestrzenie przejściowe: zamknięte patio po dwóch stronach, umieszczone pomiędzy przestrzenią dzienną, a pomieszczeniami przeznaczonymi do spania. Proste, ułożone liniowo ściany zewnętrzne, wykonane z granitu o różnym zabarwieniu, mają na dwóch ścianach szczytowych salonu duże przeszklenia, które łączą to miejsce z krajobrazem.
Czysty i prosty wygląd budynku wzmacnia odpowiedni dobór materiałów – stal corten, kamień, gips i płytki cotto, którymi wykończono dach – a także pojedyncze, powtarzające się elementy.

Lokalizacja: Sardynia, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej